Kurz alergenem każdego domu
Kurz alergenem każdego domu14 lat temu
Kurz mieszkaniowy jest pyłem złożonym z różnych drobin organicznych. Może zawierać resztki pokarmowe, fragmenty materiałów ubraniowych, drobiny roślin, pyłki kwitnących kwiatów, naskórki domowników, zarodniki grzybów pleśniowych itd. Składniki kurzu domowego są często czynnikami uczulającymi. Zwykle wywołują przewlekłą alergię. Czytaj więcej
Co to jest alergia krzyżowa?
Co to jest alergia krzyżowa?14 lat temu
U osoby uczulonej na pyłki żyta może wystąpić reakcja alergiczna w postaci bólu brzucha, biegunki czy wymiotów po spożyciu muesli z ziaren innych zbóż. Najprawdopodobniej odpowiedzialna za to jest alergia krzyżowa. Dlaczego? Przeczytaj i dowiedz się. Czytaj więcej
Alergeny ukryte w alergii pokarmowej - czym są?
Alergeny ukryte w alergii pokarmowej - czym są?14 lat temu
Chorzy, u których wstępują objawy żołądkowo – jelitowe (wymioty, wzdęcia, biegunka) nie zawsze cierpią na alergię pokarmową. Niekiedy przyczyną wystąpienia tych dolegliwości jest nietolerancja pokarmowa. Różnicowanie tych dwóch patologii jest bardzo istotne, bowiem każde z nich wymaga odmiennego postępowania terapeutycznego. Kiedy więc mówimy o alergii pokarmowej? Czytaj więcej
Jak alergizują roztocza?
Jak alergizują roztocza?14 lat temu
Alergia na roztocze kurzu domowego jest jedną z najczęściej spotykanych chorób alergicznych. Znając zwyczaje tych organizmów, możemy skutecznie ograniczać ich kontakt z osobami uczulonymi, niwelując tym samym objawy alergii. Czytaj więcej
Jak uczulają alergeny grzybów?
Jak uczulają alergeny grzybów?14 lat temu
Grzyby stanowią istotną grupę alergenów inhalacyjnych. Małe rozmiary zarodników grzybów pozwalają na głęboką penetrację dróg oddechowych, co często prowadzi do reakcji alergicznych w obrębie dolnych dróg oddechowych. Czytaj więcej
Jakie są najczęściej spotykane alergeny pokarmowe?
Jakie są najczęściej spotykane alergeny pokarmowe?14 lat temu
W 1995 roku WHO sporządziło listę ośmiu grup pokarmów, których alergeny odpowiadają za ponad 90% przypadków alergii pokarmowych. Badania kliniczne dowiodły, iż głównymi przyczynami alergii są białka: mleka, jaj, orzechów, ryb, skorupiaków soi i zbóż. Przeczytaj i dowiedz się, skąd się bierze alergia pokarmowa. Czytaj więcej
Co uczula przez dotyk?
Co uczula przez dotyk?14 lat temu
Opisano setki alergenów kontaktowych. Wywołują one przeważnie skórną reakcję alergiczną w momencie kontaktu ze środkiem uczulającym. Natomiast nieleczona alergia skóry może przerodzić się w przewlekły, wymagający długiego leczenia, trądzik różowaty. Czytaj więcej
Czy jestem narażony na raka jamy ustnej?
Czy jestem narażony na raka jamy ustnej?14 lat temu
Stosunek liczbowy zachorowań na nowotwory jamy ustnej mężczyzn do kobiet wynosi 5:1. Jest to związane z faktem, iż mężczyźnie są statystycznie częściej narażeni na czynniki rakotwórcze, takie jak palenie tytoniu, alkohol i związki chemiczne związane z pracą zawodową. Czytaj więcej
Jak rozpoznać raka jamy ustnej?
Jak rozpoznać raka jamy ustnej?14 lat temu
Nowotwory jamy ustnej nie stanowią zagrożenia społecznego. Stanowią bowiem 2,5% ogólnej liczby zgonów z powodu nowotworów. Są jednak ogromnym dramatem dla chorych cierpiących z ich powodu, którzy mieli potencjalną szansę na wyleczenie, w przypadku szybko postawionej diagnozy. Czytaj więcej
Jaki nowotwór jamy ustnej jest najczęstszy?
Jaki nowotwór jamy ustnej jest najczęstszy?14 lat temu
Najczęstszym nowotworem jamy ustnej jest rak płaskonabłonkowy kolczystokomórkowy (carcinoma planoepitheliale). Rak ten stanowi około 90% złośliwych nowotworów w obrębie jamy ustnej i gardła. W Polsce co roku u około 2000 osób wykrywa się tego typu nowotwór. Najczęstszym umiejscowieniem raka jest warga dolna i język. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA