Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 30 g kakao
- 20 ml likieru wiśniowego
- 50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na deser z płynną czekoladą!
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.
- Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier.
- Powstałą masę połącz z czekoladą.
- Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy.
- Kokilki wstaw na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika.
- Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)