Pierogi z grzybami i orzechami - przepis

Pierogi z suszonymi grzybami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Ciasto na pierogi będzie bardziej elastyczne, jeżeli przyrządzisz je z dodatkiem gorącej wody.
/ 29.05.2019 19:42
Pierogi z suszonymi grzybami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 2 godziny
Porcja: 220 kcal

Składniki na ok. 40–45 sztuk:

  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 jajka na twardo
  • 5 dag suszonych grzybów
  • klarowane masło do smażenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • ziarenka jałowca
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do mąki wbij jajko, dolej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto.
  2. Grzyby mocz przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj. Zalej wywarem z grzybów. Dodaj jałowiec, ziele angielskie i zierenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
  3. Posiekane cebule podsmaż na oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby, przypraw na ostro i gotuj, aż odparuje cały płyn. Przestudź. Na koniec do farszu dodaj posiekane jajka i orzechy.
  4. Ciasto rozwałkuj na placek ok. 3 mm grubości. Szklanką wykrój kółka. Nakładaj na nie po porcji farszu. Kółka składaj na pół i mocno zalepiaj brzegi, formując pierogi. Porcjami wrzucaj je na posolony wrzątek. Gotuj 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przed podaniem podsmaż na maśle.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA