Przygotowanie: 40 min
Porcja: 115 kcal
Składniki na 20 pucharków:
- 15 dag suszonych jabłek
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych gruszek
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych fig
- 2–3 łyżki rodzynek
- 2 szklanki cukru
- 4 goździki
- laska cynamonu
- sok i skórka z cytryny
Sposób wykonania:
1. Suszone owoce i rodzynki, opłucz, osącz na sitku. Przełóź do dużego garnka. Zalej 5 litrami wrzącej wody. Zagotuj i odstaw na 24 godziny.
2. Odmierz 2 szklanki wywaru z owoców. Wlej do rondla. Dodaj cynamon, cukier, goździki oraz skórkę cytrynową. Na wolnym ogniu, mieszając, ugotuj aromatyczny syrop. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Całość przelej do kompotu, wymieszaj
i mocno ochłodź.
3. Gotowy kompot przed podaniem możesz udekorować kawałkami cynamonu owiniętymi skórkami cytrusów.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>