Kompot z suszu Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kompot z suszonych owoców

Owoce wyjęte z kompotu można przetrzeć lub zmiksować i wykorzystać jako sos do deserów
/ 20.05.2019 14:59
Kompot z suszu Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 40 min 
Porcja: 115 kcal

Składniki na 20 pucharków:
- 15 dag suszonych jabłek
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych gruszek
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych fig
- 2–3 łyżki rodzynek
- 2 szklanki cukru
- 4 goździki
- laska cynamonu
- sok i skórka z cytryny

Sposób wykonania:

1. Suszone owoce i rodzynki, opłucz, osącz na sitku. Przełóź do dużego garnka. Zalej 5 litrami wrzącej wody. Zagotuj i odstaw na 24 godziny.

2. Odmierz 2 szklanki wywaru z owoców. Wlej do rondla. Dodaj cynamon, cukier, goździki oraz skórkę cytrynową. Na wolnym ogniu, mieszając, ugotuj aromatyczny syrop. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Całość przelej do kompotu, wymieszaj
i mocno ochłodź.

3. Gotowy kompot przed podaniem możesz udekorować kawałkami cynamonu owiniętymi skórkami cytrusów.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)