Bożonarodzeniowy sernik z polewą - przepis

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć piernika, makowca ani... sernika. Polecamy przepis na pyszny sernik oblany słodką polewa jogurtową. Do jego wykorzystania będziemy potrzebować m.in. pierniczków.
/ 29.05.2019 10:27

Świąteczny sernik

Fot. Fotolia

Składniki

na spód ciasta:

  • 200 g pierniczków
  • 50 g miękkiego masła

na ciasto:

  • 500 g sera twarogowego dobrze zmielonego (może być z wiaderka)
  • 70 g śmietanki kremówki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • Opakowanie budyniu waniliowego

na polewę:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 100 g cukru pudru trzcinowego

Wykonanie:

Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: Materiały prasowe Quality PR/bj

Zobacz także: Co zrobić, aby sernik nie opadał?

Redakcja poleca

REKLAMA