Fot. Fotolia
Składniki
na spód ciasta:
- 200 g pierniczków
- 50 g miękkiego masła
na ciasto:
- 500 g sera twarogowego dobrze zmielonego (może być z wiaderka)
- 70 g śmietanki kremówki
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru trzcinowego
- Opakowanie budyniu waniliowego
na polewę:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy
- 100 g cukru pudru trzcinowego
Wykonanie:
Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: Materiały prasowe Quality PR/bj
Zobacz także: Co zrobić, aby sernik nie opadał?