Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Zakwas:
- 5 średnich buraków
- kromka razowego chleba
Barszcz:
- 1,5 kg buraków
- włoszczyzna
- 3 suszone grzyby
- 3 ząbki czosnku
- po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
Uszka:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- łyżka masła
- 3 wędzone suszone śliwki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na barszcz na kwasie buraczanym!
- Przygotuj kwas: buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do słoja z chlebem, zalej wodą, tak by przykryła buraki.
- Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Trzymaj w lodówce.
- Przygotuj barszcz: grzyby namocz w wodzie.
- Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wody, dodaj grzyby wraz z zalewą, przyprawy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem ok. 35 minut.
- Warzywa wyjmij, włóż obrane i starte na grubej tarce buraki.
- Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godziny, po czym przecedź, dopraw ok. 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ew. cukrem.
- Przygotuj uszka: grzyby zalej niewielką ilością wody, ugotuj do miękkości.
- Osącz, zmiel lub bardzo drobno posiekaj razem ze śliwkami.
- Cebulkę posiekaj, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, szczypty soli oraz jajek.
- Rozwałkuj na cienkie placki, pokrój na małe kwadraciki, obłóż odrobiną farszu, złóż po przekątnej i zlep.
- Dwa wolne boki połącz, tworząc uszka.
- Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.