Składniki:
- 1,5 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 550 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 20 g przyprawy do piernika
- do dekoracji wg uznania - bakalie, polewy
Na lukier:
- białko
- szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód.
2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia.
3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki
6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty.
7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
8. Przygotuj lukier - białko ubij z częścią cukru pudru na pianę. Następnie stopniowo dosypuj pozostałą część cukru, jednocześnie ubijając.
9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania - lukrem, bakaliami lub polewami.
Sprawdź inne nasze przepisy na pierniczki!