Świąteczne ciasteczka z marmoladą - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na świąteczne ciasteczka z marmoladą: są pyszne!
/ 21.12.2016 05:19
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczne ciasteczka z marmoladą - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 80 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • twarda marmolada
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na świąteczne ciasteczka z marmoladą! Mogą stanowić miły dodatek do bożonarodzeniowych upominków!

  1. W misce wymieszaj szybko mikserem: masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtko i sok z cytryny.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Ciasteczka betlejemskie - przepis

  1. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj za pomocą foremek ciasteczka.
  3. W co drugim ciasteczku wytnij dodatkową, mniejszą foremką dziurkę.
  4. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ułóż na niej ciastka.

Jak zrobić ciasteczka na choinkę?

  1. Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudź.
  2. Pełne ciasteczka posmaruj marmoladą i przykryj ciasteczkami z dziurką. Lekko dociśnij.
  3. Posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA