Świąteczny keks z bakaliami

Z dodatkiem mąki graham - nietypowy przepis.
/ 18.12.2013 14:20
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny keks z bakaliami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki graham
  • jajko
  • 2 gruszki
  • duże jabłko
  • 10 dag brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • sok z dużej pomarańczy
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag nieobranych migdałów
Przygotowanie:

1. Gruszki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i jajkiem.
3. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Wysoką foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką, strzep nadmiar.
6. Nałóż ciasto i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
7. Ostudzony keks polej polewą lub lukrem.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS