łyżka startego parmezanu (lub innego ostrego sera)
sól
pieprz
Dodatkowo:
masło do polania sakiewek
Przygotowanie:
Cukinię, obie papryki oraz cebulę oczyść, obierz, a następnie pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami, tartym serem, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Z podanych składników i 1/2 szklanki letniej wody zagnieć ciasto na sakiewki z mięsem. Rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie i wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm. Na każdym krążku połóż porcję farszu, brzegi ciasta podnieś do góry i zaciśnij, formując sakiewkę. Ułóż je w garnku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gotowe pierożki wyjmij na talerze i polej roztopionym masłem.