Przygotowanie:
Zobacz przepis na wigilijne kotlety z suszonych grzybów! To danie, które przyrządza od wielu lat moja babcia - proste w przygotowaniu i naprawdę apetyczne.
-
Mleko posól.
-
Grzyby dokładnie umyj, zalej posolonym mlekiem i pozostaw na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić paszteciki na Wigilię?
-
Następnie wyjmij je z mleka, zalej lekko posoloną wodą i ugotuj do miękkości.
-
Odcedź, ułóż na deseczce, przyciśnij drugą deseczką, dzięki czemu będą bardziej płaskie.
-
Jajka roztrzep z 2 łyżkami wody i lekko posól.
-
W 2 osobnych miseczkach przygotuj mąkę i bułkę tartą.
Pasztet z grzybów - przepis
-
Grzyby obtocz najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce.
-
Usmaż na gorącym oleju z obu stron na rumiano.