Przepisy na wielkanocne przysmaki dla psa

W Wielkanoc nie zapominajmy o podniebieniu naszych psów.
Święta Wielkanocne to czas rodzinnych spotkań i rozmów przy suto zastawionym stole. Gdy wraz z rodziną będziemy kosztować przepyszny sernik czy babkę, nasz pupil również może poczuć smak świąt. Wystarczy chwila czasu, aby przygotować mu świąteczne smakołyki. Poznajmy kilka przepisów na wielkanocne przysmaki dla naszego psa!
/ 18.04.2011 12:55
W Wielkanoc nie zapominajmy o podniebieniu naszych psów.

Wielkanocne psie przysmaki

Zacznijmy od serniczków. W tym celu przygotujmy:

• 5 dag sera ementaler
• 7 dag margaryny
• 10 dag mąki pełnoziarnistej
• przetarty ząbek czosnku
• jajko
• ziarenka sezamu

Na początku należy żółtko dobrze wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto. Na stolnicy posypanej mąką należy rozwałkować placek o grubości około centymetra i wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki. Następnie na blasze wyłożonej papierem wykładamy wcześniej wykrojone ciasteczka, a następnie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wszystko pieczemy w temperaturze około 180°C przez mniej więcej 20 minut.

Sprawdź też: Jak zapewnić bezpieczeństwo psu w aucie?

Możemy również przygotować psu zielone ciasteczka. Do tego celu potrzebujemy:

• łyżkę margaryny
• łyżkę mąki
• 2 jajka
• płatki owsiane
• 2 łyżki posiekanej pietruszki

Na początku dokładnie mieszamy margarynę, mąkę, jajka i pietruszkę. Następnie dodajemy taką ilość płatków, jaka jest konieczna do powstania masy o luźnej konsystencji. Najlepiej, aby konsystencja ciasta przypominała nieco kaszkę. W kolejnym kroku wykładamy blachę papierem do pieczenia i łyżką formujemy niewielkie ciasteczka. Wszystko pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie odwracamy ciasteczka i pieczemy przez kolejne kilka minut do momentu aż będą suche.

Polecamy: Nadziąślaki - częsty problem u psa?

Naszą kolejną propozycją są ciastka serowo-orzechowe. Do ich przygotowania potrzebujemy:

• 15 dag świeżo startego sera typu appenzeller
• 10 dag zmielonych orzechów laskowych
• 4 jajka
• 50 dag mąki
• 2 ząbki czosnku
• łyżkę miodu

W pierwszej kolejności przyrumieniamy orzechy laskowe na patelni nie używając do tego tłuszczu. Następnie tak przysmażone orzechy studzimy, a potem łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto. Następnie tak zagniecione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, które pieczemy w nagrzanym do temperatury około 180°C piekarniku przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA