Wielkanocne psie przysmaki
Zacznijmy od serniczków. W tym celu przygotujmy:
• 5 dag sera ementaler
• 7 dag margaryny
• 10 dag mąki pełnoziarnistej
• przetarty ząbek czosnku
• jajko
• ziarenka sezamu
Na początku należy żółtko dobrze wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto. Na stolnicy posypanej mąką należy rozwałkować placek o grubości około centymetra i wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki. Następnie na blasze wyłożonej papierem wykładamy wcześniej wykrojone ciasteczka, a następnie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wszystko pieczemy w temperaturze około 180°C przez mniej więcej 20 minut.
Sprawdź też: Jak zapewnić bezpieczeństwo psu w aucie?
Możemy również przygotować psu zielone ciasteczka. Do tego celu potrzebujemy:
• łyżkę margaryny
• łyżkę mąki
• 2 jajka
• płatki owsiane
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
Na początku dokładnie mieszamy margarynę, mąkę, jajka i pietruszkę. Następnie dodajemy taką ilość płatków, jaka jest konieczna do powstania masy o luźnej konsystencji. Najlepiej, aby konsystencja ciasta przypominała nieco kaszkę. W kolejnym kroku wykładamy blachę papierem do pieczenia i łyżką formujemy niewielkie ciasteczka. Wszystko pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie odwracamy ciasteczka i pieczemy przez kolejne kilka minut do momentu aż będą suche.
Polecamy: Nadziąślaki - częsty problem u psa?
Naszą kolejną propozycją są ciastka serowo-orzechowe. Do ich przygotowania potrzebujemy:
• 15 dag świeżo startego sera typu appenzeller
• 10 dag zmielonych orzechów laskowych
• 4 jajka
• 50 dag mąki
• 2 ząbki czosnku
• łyżkę miodu
W pierwszej kolejności przyrumieniamy orzechy laskowe na patelni nie używając do tego tłuszczu. Następnie tak przysmażone orzechy studzimy, a potem łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto. Następnie tak zagniecione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, które pieczemy w nagrzanym do temperatury około 180°C piekarniku przez 20 minut.