Jak przechować jedzenie?

napisał/a: kropla 2012-06-12 08:58
Fajne są te pojemniki, prawda, ale jak się ma szufladę fresh zone w lodówce to wędliny tak nie wysychają i są świeże bez pojemników.
napisał/a: Anka_K33 2012-08-06 13:09
Ważne jest aby często nie tylko czyścić ale i dezynfekować lodówki, nie przechowywać mięsa surowego obok już przetworzonego. Pamiętajmy żeby zawsze do sucha wytrzeć pułki bo wiadomo ze w wilgotnym miejscu bakterie szybciej się rozwijają a co za tym idzie szybciej niszczą się produkty przechowywane w lodówce.
napisał/a: marmolada 2012-08-06 13:59
O ile dobrze pamiętam, półki, szuflady w lodówkach są specjalnie oznaczone gdzie co przechowywać. Ważne jest nie tylko pudełko ale i czas przechowania.
napisał/a: Mart 2012-08-07 00:24
Dzisiaj obiła mi się o uszy reklama dotycząca przechowywania mięsa - tylko w papierze lub w szczelnie zamykanych pojemnikach!
No i jeśli chodzi o czystość lodówki powinnismy o nią dbać szczególnie, podobnie z chlebakiem, jesli w naszej kuchni jest wilgoć no i zmywarka. Bazowe miejsca dla rozwoju bakterii i grzybów!
Papayaya
napisał/a: Papayaya 2012-08-07 12:33
Tupperware, tupperware, tupperware :))
napisał/a: femeia 2012-08-13 09:10
Masakra, rzeczywiście mnóstwo zarazków grasuje w kuchni. Pamietam jak znajoma moich rodziców zaraziła sie salmonellą - zdążyła tylko zadzwonić na pogotowie i powiedzieć pare słów i zwaliło ją z nóg, całe szczeście przybyli na czas. Teraz pomyśleć że osoby zarażone dotykają sprzetów, które później dotykają inni domownicy...
napisał/a: Dorota225 2012-08-13 11:34
Jeśli chodzi o wycieranie do sucha, to jestem wręcz chora jak ktoś nie wytrze blatu czy półek po ich umyciu :P Przecież w wilgoci najszybciej rozwijają się bakterię, więc takie mycie bez wycierania jest co najmniej bez sensu.
napisał/a: Anka_K33 2012-08-15 22:40
Znalazłam fajny filmik, może Was zaciekawi https://www.youtube.com/watch?v=YHlzFE4OEQ0
Aż się przeraziłam jak zobaczyłam ile bakterii przenoszę z marketu czy windy na blat kuchenny gdzie przeważnie stawiam zakupy... Ale żeby nie było zawsze wycieram blaty przed przygotowaniem jedzenia ;)
napisał/a: Mart 2012-08-20 09:44
Dobrze, że jestem bez śniadania bo aż torsje zaczęłam mieć... ciekawa jestem kolejnego odcinka!!
napisał/a: Anka_K33 2012-08-20 13:19
Mart napisal(a):Dobrze, że jestem bez śniadania bo aż torsje zaczęłam mieć... ciekawa jestem kolejnego odcinka!!


to może tutaj jeszcze parę ciekawostek odnośnie kuchni i innych miejsc lubianych przez bakterie, czyli lokalizator zarazków http://www.pogromcyzarazkow.pl/pl/cms/lokalizator-zarazkow/
napisał/a: Dorota225 2012-08-21 13:37
Na szczęście ja stawiam zakupy na ziemi ;) bo zwykle mam tak przeładowane siaty, że nie uniosę ich powyżej pół metra nad ziemię ;) Co do blatów to zawsze je myję i wycieram do sucha, bo wiecie jak to ważne, jeśli powierzchnię zostawimy wilgotną to tak, jakby wcale tego blatu nie myć, bo zostawiamy idealne środowisko do rozwoju bakterii.
napisał/a: Mart 2012-08-27 03:52
Wstyd się przyznać ale powiem Wam szczerze że wcześniej o tym nie myslałam. Niby takie logiczne to wszystko, ale jednak jak człowiek ni zobaczy filmiku pouczającego to sam nie pomyśli. Powinni takie kampanie w tv robić!