Dlatego materiał, z którego został zrobiony, jest niezwykle istotny (patrz tabelka). Zanim jednak dokonasz ostatecznego wyboru zlewozmywaka, weź pod uwagę także inne paramenty.
- Głębokość. Płytsza komora jest wygodna, bo nie trzeba się nadmiernie nad nią pochylać, ale rozpryskuje się z niej woda, zwłaszcza gdy bateria jest wysoko lub puścimy zbyt silny strumień wody.
- Budowa. Jeśli masz zmywarkę, wystarczy ci zlew jedno- lub półtora komorowy. Mała komora jest bardzo przydatna do mycia warzyw lub owoców. Gdy sama musisz zmywać naczynia, wybierz zlewozmywak z dwiema komorami i ociekaczem. Ceny od 100 do 2000 zł.
Jak wybrać zlewozmywak?
Zlewozmywak stalowy | Zlewozmywak z Kristaduru | Zlewozmywak z Tektonitu | Zlewozmywak z fragranitu | |
Materiał | Nierdzewna stal szlachetna. Może być gładka lub o strukturze lnianej (z mikrokrateczką). | „Cristadur” to mieszanka ziaren kwarcu i wysokiej jakości żywic akrylowych. Można jej nadawać różne kolory. | „Tectonite” to syntetyczne tworzywo nowej generacji (drobinki szkła, żywica). Ma powłokę, która nadaje mu wygląd naturalnego granitu. Nadaje się do recyklingu. | W 80 proc. składa się z granitu, pozostałe 20 proc. to spoiwo akrylowe. Ma też powłokę antybakteryjną. |
Właściwości | Trwały, wytrzymały na wysoką temperaturę, ścieranie, środki chemiczne. Te, o strukturze lnianej, łatwiej utrzymać w czystości, nie widać na nich plamek wody. Na gładkiej stali pozostają, niestety, zacieki. | Materiał ma wyjątkowo gładką powierzchnię, która przypomina jedwab. Niezwykle twardy, wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, zadrapania, ścieranie itp. Nie przebarwia się. Pokryty powłoką antybakteryjną, która zapobiega rozwojowi bakterii. | Niezwykle lekki, a jednocześnie wytrzymały. Odporny na wysokie temperatury, nawet do 300 st. C. Można więc postawić na nim rozgrzaną blachę wyjętą wprost z piekarnika. Nie traci koloru. Nie przebarwia się. | Odporny na wysoką temperaturę (280 st. C), miły w dotyku. Trzeba uważać, by go nie zarysować lub uszkodzić ciężkim przedmiotem. |
Jak czyścić? | Najlepiej przetrzeć środkiem do czyszczenia stali szlachetnej. Od czasu do czasu warto wymyć wodą z octem (0,5 szkl. wody, na 2 szklanki octu). | Wystarczy przetrzeć komory gąbką zwilżoną wodą z płynem do mycia naczyń. | Przecieraj wodą z detergentem, np. płynem do mycia naczyń. | Przecieraj czystą wodą z dodatkiem detergentu. Silne zabrudzenia usuwaj natychmiast. Od czasu do czasu wyczyść wodą z octem w proporcji 1:1. Nie używaj druciaków, a także środków do usuwania kamienia. |
Małgorzata Świgoń, Przyjaciółka nr 18, 2013