Domowe porządki robią się łatwiejsze i przyjemniejsze, kiedy możemy je sobie ułatwić. Właśnie dlatego tak chętnie wymieniamy się z innymi naszymi domowymi trikami na sprzątanie. Ostatnio zdradziliśmy wam pomysł na czyszczenie materaca sodą oczyszczoną oraz dezynfekcję toalety czosnkiem.
Dziś przenosimy się do kuchni, gdzie zajmiemy się drewnianą deską do krojenia i sposobem na utrzymanie jej w czystości.
Zamrażanie deski do krojenia
Okazuje się, że bardzo skutecznym trikiem na zachowanie w czystości drewnianej deski do krojenia, jest nie tylko jej umycie, ale też... zamrażanie i trzymanie w chłodzie. Drewno nie radzi sobie najlepiej z myciem wodą i płynem do naczyń. Szybko niszczeje i może zacząć próchnieć od środka. Wilgoć powoduje też rozwód drobnoustrojów.
Żeby pozbyć się bakterii i grzybów, wystarczy deskę do krojenia trzymać w lodówce lub zamrażarce. Niskie temperatury hamują rozwój mikroogranizmów i konserwują deskę. Dobrze też przetrzeć wcześniej deskę cytryną, która jest naturalnym, domowym środkiem czyszczącym.
W dbaniu o drewniane deski do krojenia świetnie sprawdzi się też oliwa. Doskonale impregnuje drewno i zapewnia mu piękny połysk, jednocześnie zapobiegając wysuszaniu i pękaniu.
Czytaj także:
Podlewanie kwiatów herbatą - dlaczego warto to robić
Dlaczego nie można wysiać nasion wcześniej niż podaje instrukcja na opakowaniu? Ten jeden błąd może sporo cię kosztować
Twoje świeże zioła gniją lub usychają po kilku dniach od kupna? Jest jeden sposób, by temu zapobiec