Zdarza się, że podczas grillowania bardzo dużo czasu spędzamy nie na doglądaniu potraw z grilla, a na jego rozpalaniu. Dlaczego? Czasem nie sprzyja nam wiatr, a czasem... Cóż, nie wybraliśmy odpowiednich materiałów do wytworzenia żaru niezbędnego do przygotowania potraw. Zobacz, na czym można rozpalać grill!
Węgieł, brykiet czy rozpałka?
Czym charakteryzują się wymienione produkty?
- Węgiel drzewny. Nie zawiera w sobie żadnych dodatkowych substancji, ulega całkowitemu spaleniu. Osiąga o wiele wyższą temperaturę żaru, niż brykiet. Kolejną z jego zalet jest fakt, że czasem wystarczy zaledwie 15 minut palenia, aby węgiel osiągnął odpowiednią temperaturę.
- Brykiet. Zazwyczaj trzeba czekać nawet 45 minut, aż brykiet się rozgrzeje. To mieszanka trocin, piasku, substancji nafty i węgla.
- Drewno. Pamiętaj, że nie wolno nigdy grillować na drewnie drzew iglastych - jego żywica pod wpływem bardzo wysokiej temperatury może stać się toksyczna. Zupełnie bezpieczne są za to drzewa owocowe. Ich dym będzie bardzo aromatyczny!
Czytaj więcej na temat grillowania
O czym pamiętać przy rozpalaniu grilla?
- Grill ustaw na równej powierzchni. Osłoń go od wiatru.
- Zanim zaczniesz grillować, posmaruj ruszt olejem. Dzięki temu nic nie będzie się do niego przyklejać.
- Zaczekaj z rozpoczęciem grillowania, aż grill będzie mocno rozżarzony. Na wierzchu powinna zebrać się warstwa popiołu.
1
z
11
Brykiet do grilla 2,5 kg, 9,90 zł, Axley, jula.pl
Brykiet jest wykonany w 100% z drzewa liściastego.
2
z
11
Brykiet kokosowy Quick BBQ, 5 krążków, 39 zł, cobb.pl
Brykiet z łupiny kokosa to produkt ekologiczny. Jest bezzapachowy. Nie dymi się. Gwarantuje do 90 minut grillowania.
3
z
11
Zapałki do grilla HB, 50 szt., 6,50 zł, grill-kominek.pl
Nadaje się do grilli i kominków.
4
z
11
Elektryczny rozpalacz do grilla, 24,99 zł, Axley, jula.pl
Wystarczy 10 minut, aby rozpalić grilla dzięki elektrycznemu rozpalaczowi o mocy 800 W.
5
z
11
Rozpalacz do grilla, 19,99 zł, Axley, jula.pl
Aby rozpalić grilla wystarczy do środka rozpalacza nalożyć papieru, węgla lub brykietu, całość podlalić w grillu i podpalić.
6
z
11
Kerozynowa podpałka do grilla, ok, 20 zł, Landmann, narzedzia.pl
32 białe kostki pomogą ci rozpalić grilla z frakcji kerozynowej.
7
z
11
Zrębki wędzarnicze, 32,99 zł, Weber, jula.pl
Zrębki wędzarnicze dorzucone do węgla lub brykietu sprawią, że przygotowywane na grillu potrawy nabiorą specyficznego posmaku.
8
z
11
Ekologiczna podpałka do grilla, ok 7 zł, HB, grill-kominek.pl
72 kostki tej podpałki pomogą ci rozpalić niejednego grilla!
9
z
11
Podpałka w płynie, ok. 5 zł, ulex.com.pl
Jedna z najczęstszym form rozpalania grilla to użycie podpałki w płynie. Pamiętaj jednak, że po jej użyciu należy odczekać określoną ilość czasu, zanim położysz na ruszt mięso czy warzywa.
10
z
11
Ekogroszek, 17,99 zł, jula.pl
25 kg ekogroszku, czyli węgla ekologicznego, z pewnością wystarczy na niejedną grillową imprezę.
11
z
11
Kamienie lawy wulkanicznej, 39 zł, Landmann, grillcenter.pl
Nadają się do grilli gazowych. Ich główną zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła pod rusztem grilla.