Różnorodne zastosowanie przypraw i ziół

Podział na zioła i przyprawy jest przeprowadzony według następujących kryteriów: liście rośliny to zioło, a owoce, nasiona, korzeń, kora lub łodyga są przyprawami.
/ 24.07.2012 06:02

Podział na zioła i przyprawy jest przeprowadzony według następujących kryteriów: liście rośliny to zioło, a owoce, nasiona, korzeń, kora lub łodyga są przyprawami. Typowymi ziołami są pietruszka i bazylia - bowiem jemy ich liście. Natomiast pieprz czyli owoc lub cynamon czyli kora drzewa, są przyprawami.

Przyprawy - zarówno te sprowadzane z dalekich stron, jak i te z naszych ogródków - od dawna cenione są nie tylko z powodu silnego aromatu. Wiele osób przypisuje im właściwości lecznicze. Inni stosują je w różnych sytuacjach życia codziennego. A oto kilka przykładów takiego zastosowania ziół i przypraw:

Spraw, by dom ładnie pachniał
Ileż to razy miłym powitaniem nas jako gości jest przyjemny zapach z kuchni? Ale nierzadko zdarza się, że gości wita „dziwny zapach”. Aby dom przyjemnie i naturalnie pachniał wrzuć do rondelka z wodą wiązkę lasek cynamonu i podgrzewaj przez ½ godziny, utrzymując wodę na granicy wrzenia. Inny sposób to zawinięcie w pergamin zmielonych przypraw i podgrzewanie przez ½ godziny w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Temperatura około 90 stopni Celsjusza.

Uśmierz ból zęba
Oczywiście z bolącym zębem powinnaś udać się do stomatologa. Jednak nie zawsze można to zrobić natychmiast. Chwilową ulgę przyniesie ci olejek goździkowy. Posmaruj bolący ząb (ale nie dziąsło wokół niego!) olejkiem. Olejek goździkowy zawiera eugenol. Jest to naturalny środek uśmierzający ból.

Zrób tonik do włosów

Możesz przywrócić włosom naturalny blask tonikiem domowej roboty.

Do ciemnych włosów:

  • 1 łyżka utartej szałwii lub
  • 1 łyżka gałązki świeżo pokrojonego rozmarynu lub
  • 1 łyżeczka pieprzu + ½ łyżeczki startego goździka + 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Do jasnych włosów:

  • 1 łyżka rumianku.

W obu przypadkach zioła lub mieszankę przypraw zalej szklanką wrzątku. Odstaw do zaparzenia na około 30 minut. Przelej przez filtr do kawy lub przecedź przez sitko o drobnych oczkach. Następnie ostudź. Polej kilka razy włosy naparem. Możesz robić to np. nad miską, po to aby „złapać” to co spływa. Umyj głowę szamponem, a następnie opłucz włosy w resztkach naparu.

Zabezpiecz wełniane ubrania przed molami

Wełniane ubrania mogą służyć ci latami, pod warunkiem, że nie staną się pożywką dla moli. Jeśli nawet zobaczysz tylko jednego wroga zastosuj saszetki z goździkami. Możesz uszyć małe muślinowe woreczki i nasypać do nich garść całych goździków. Najlepiej będzie jeśli włożysz woreczki do plastikowych torebeczek (nie zamykaj ich). Ochroni to ubrania przed ewentualnym pofarbowaniem. Gotowy woreczek możesz powiesić na wieszaku lub zostawić w szufladzie np. ze swetrami lub spódnicami.

Zadbaj, aby twój termos miał ładny zapach
Otworzyłaś od dawna nieużywany termos i okazało się, że nieprzyjemnie pachnie. Dziś nie zabierzesz go na wycieczkę, bo musisz go dokładnie umyć. Pamiętaj aby następnym razem przed zakręceniem termosu włożyć do środka cały goździk. Zanim zamkniesz termos starannie go umyj i osusz. Jeśli obawiasz się, że zapomnisz dokonać wszystkich opisanych czynności – zostaw lepiej termos otwarty.

Trzymaj mrówki na dystans
Zdarza się, że mąka lub cukier zostaną zaatakowane przez mrówki. Dlatego warto zabezpieczyć te produkty. Włóż do pojemników po jednym liściu laurowym. Jeśli obawiasz się, że cukier lub mąka przesiąknie zapachem zioła, przyklej listek od środka do pokrywki. Nieproszonych gości zniechęcają saszetki z szałwią, wawrzynem, cynamonem lub goździkami (ułożone w szafkach).

Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu ze słoików
Już kilkakrotnie myłaś piękny słoik po piklach. Niestety bezskutecznie. Nalej do słoika litr wody i dodaj łyżeczkę sproszkowanej gorczycy. Zostaw na noc. Taki roztwór zwalcza zapach np. pomidorów i czosnku.

Celina Fręczko