Jak wybrać dobry piekarnik?

Choćbyś była w kuchni mistrzynią, to od piekarnika w dużej mierze zależy, czy twoje ciasto lub pieczeń będą doskonałe!

Piekarnik jest jednym z ważniejszych urządzeń w kuchni. Warto więc zadbać, by spełniał nasze oczekiwania. Obecnie coraz chętniej wybieramy piekarniki samodzielne (bez płyty grzejnej). To bardzo wygodne rozwiązanie – można je bowiem zamontować w dowolnym miejscu kuchni i na wybranej wysokości, tak, by nie trzeba się było schylać podczas wkładania i wyjmowania potraw.

Jak wybrać dobry piekarnik?

1. Zbędne i niezbędne funkcje


Nowoczesny piekarnik potrafi o wiele więcej niż modele sprzed lat. W zależności od potrzeb staje się grillem, rożnem, kuchenką mikrofalową, czy parowarem. Często ma elektroniczną książkę kucharską, w której można zapisać także własne receptury. Wybierając model warto więc wziąć pod uwagę, które z tych opcji będą naprawdę nam potrzebne, a z których raczej korzystać nie będziemy, bo zakres możliwości zwykle przekłada się na cenę urządzenia. Niezależnie od tego warto się też przyjrzeć innym parametrom wpływającym na funkcjonalność piekarnika.

2. Pojemność piekarnika


Z pewnością ważna jest pojemność (waha się od 40-70 l). Dla trzyosobowej rodziny wystarczy  z powodzeniem 50 l.

3. Klasa eneregetyczna piekarnika


Nie mniej istotna jest klasa energetyczna. Im wyższa, tym mniejsze rachunki za prąd trafią do naszej skrzynki pocztowej.

4. Praktyczne prowadnice


Liczą się też pozornie mniej istotne, a niezwykle praktyczne udogodnienia, jak choćby prowadnice blach. Od nich zależy czy łatwo wysuwa się pieczeń lub inne danie. Najlepsze są prowadnice teleskopowe – pracują bardzo lekko, bez zacinania.

5. Bezpieczne pieczenie


Przydatna jest także nienagrzewająca się obudowa piekarnika, która chroni przed oparzeniem oraz termosonda pozwalająca kontrolować temperaturę potrawy. Jej końcówkę wystarczy lekko wcisnąć w mięso lub ciasto i na bieżąco sprawdzać czy proces pieczenia przebiega prawidłowo.

6. Czysty piekarnik


Dla nas kobiet liczy się także to, czy łatwo jest utrzymać piekarnik w czystości. Coraz więcej modeli ma na szczęście funkcję czyszczenia automatycznego albo komora urządzenia pokryta jest emalią łatwoczyszczącą, z której bez trudu usuwa się przypalenia. Dla zapominalskich lub osób starszych przydatne jest programowanie czasu pieczenia.

Nasze rady:

  • Jeśli twój piekarnik ma funkcję samoczyszczania włącz ją zaraz po wyjęciu potraw, gdy urządzenie jest jeszcze gorące. Zużywa wówczas znacznie mniej energii, aby ponownie się nagrzać.
  • Otwieraj drzwiczki piekarnika jak najrzadziej, unikniesz niepotrzebnych strat ciepła.
  • Wybierz urządzenie, które ma drzwi zbudowane z kilku warstw szyb. Utrzymują one wyższą temperaturę i są bezpieczniejsze. To ważne zwłaszcza, gdy w domu są dzieci!
  • Piekarnik z termoobiegiem (równomiernie rozprowadza gorące powietrze w całej komorze) jest bardziej ekonomiczny, bo nagrzewa się niemal natychmiast po włączeniu, co daje oszczędność energii i czasu.
  • Wyłącz piekarnik na 10 minut przed końcem pieczenia. Zaoszczędzisz trochę prądu, a potrawa i tak dojdzie w cieple.

Zobacz, jakie piekarniki znajdziesz w sklepach!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)