Organizacja pracy w kuchni

organizacja pracy w kuchni fot. Fotolia
Przygotowanie posiłku jest dla ciebie dużym wyzwaniem? Nie potrafisz się do tego zabrać i zorganizować sobie przestrzeni? Podpowiadamy, jak to zrobić!
/ 13.02.2016 17:45
organizacja pracy w kuchni fot. Fotolia

Przygotowanie przestrzeni do pracy w kuchni

Nic tak nie cieszy oka przed rozpoczęciem przygotowania posiłku jak puste i czyste przestrzenie. Przed rozpoczęciem gotowania usuń wszelkie niepotrzebne przedmioty z kuchni (np. telefon), aby przede wszystkim cię nie rozpraszały, ale też by zniwelować ryzyko zalania ich wodą, utopienia w mleku czy dorzucenia do pieczonego ciasta.

Przygotuj przemyślaną listę zakupów

Zaplanuj, co chcesz ugotować. Łatwiej będzie ci przygotować listę zakupów i kupić odpowiednie produkty. Unikniesz tym samym sytuacji, że gotując aromatyczny i smakowity sos serowy, okaże się, że akurat sera nie było na Twojej liście.

Przygotuj wszystkie składniki przed gotowaniem

Znając przepis, z którego korzystasz, przyszykuj najpierw wszystkie składniki. Najlepiej poukładaj je w oddzielne naczynia/pudełka, aby w trakcie gotowania mieć komfort pracy i szybko sięgnąć po dany produkt.

Podziel obowiązki między domownikami

Często gotujesz wspólnie z najbliższymi? Przygotowując potrawę z dzieckiem, przyjaciółką czy mężem  podziel się obowiązkami w taki sposób, aby każdy miał swoje zadanie, a praca szła sprawniej i szybciej.

Fot. Fotolia

Zacznij od najprostszych przepisów

Mierzenie sił na zamiary – znając swoje umiejętności kulinarne powinieneś dostosować je do poziomu trudności przepisów jakie zdecydujemy się przygotować. Przypalona zupa? Wykipiałe mleko? To częste błędy popełniane na początku przygody z gotowaniem. Dlatego przepisy, z których korzystasz powinny być proste i nie sprawiać większej trudności. Gotowanie to sztuka, której powoli można się nauczyć. Z czasem twoje umiejętności staną się na tyle zaawansowane, że własne tworzenie potraw będzie częstsze niż gotowanie przepisów.

Na bieżąco sprzątaj w kuchni

W trakcie przygotowywania potrawy należy dbać o porządek. Po każdej wykonanej czynności powinieneś umyć użyte naczynia i narzędzia, aby twoje miejsce pracy było czyste. Utrzymanie porządku wokół w trakcie gotowania, pozwoli na lepszą organizację pracy.

Redakcja poleca

REKLAMA