Jak dbać o stalowe garnki i patelnie?

Dowiedz się, w jaki sposób użytkować, pielęgnować i czyścić stalowe garnki i patelnie, aby służyły nam latami.
/ 03.02.2014 13:50

Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe i nie rysują się, dzięki czemu na ich powierzchni utrzymuje się mniej bakterii. Powierzchnia stali nierdzewnej nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawą, a podczas gotowania potrawy zachowują witaminy, minerały i pozostałe, konieczne dla zdrowia substancje. 

fot. Fiskars

Wysokiej jakości stal użyta do produkcji garnków i patelni zapewnia szybkie i równomierne rozprzestrzenianie się ciepła. Pozwala to na maksymalną oszczędność energii. Aby jak najdłużej cieszyć się wszystkimi właściwościami swoich naczyń, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Użytkowanie i pielęgnacja stalowych garnków

Zbyt szybkie schładzanie patelni może powodować odkształcanie się ich dna. Aby zachować połysk powierzchni zewnętrznej, należy ją regularnie polerować przy użyciu odpowiedniego środka do czyszczenia stali. Jeśli powierzchnia patelni wykończona jest matowo, należy polerować ją zgodnie z kierunkiem polerowania fabrycznego. Nie należy stosować myjki drucianej lub pasty do szorowania, ponieważ pozostawiają one zarysowania na czyszczonej powierzchni.

Czyszczenie stalowych garnków

Stalowe garnki i patelnie z reguły można myć w zmywarkach (należy wcześniej sprawdzić zalecenia producenta). Zalecane jest jednak ręczne mycie w celu jak najdłuższego zachowania właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu. Jeśli na garnkach pojawi się osad wapnia bądź przebarwienie, można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.

Polecamy: Jak dbać o sztućce i noże do krojenia?

Redakcja poleca

REKLAMA