Jak należy zaplanować położenie kominka?
Jakie są najnowsze "kominkowe" trendy?
Osobiście jestem zwolennikiem kontrastów i lubię, kiedy, np. w jasnych pomieszczeniach, kominek jest „wydobyty” z kontekstu jakimś zdecydowanym kolorem kamienia. Najnowsze trendy w projektowaniu to łączenie stylów. Często do nowoczesnych, ascetycznych wnętrz wprowadza się kominki ze stylową, rzeźbioną ramą (popularne materiały na ramy kominków to Travertyn – Navona lub Romano).
Jak mądrze wykorzystać kominek jako źródło domowego ciepła?
Kominki z wkładami mogą być wykorzystane jako dodatkowe źródło ciepła w domu. Ciepłe powietrze może być „transportowane” do pomieszczeń sąsiadujących z kominkiem i wystarczająco je ogrzewać. W przypadku pomieszczeń znacznie oddalonych, należy zastosować turbinę. Bardzo popularne stały się wkłady z płaszczem wodnym, dzięki któremu, w bardzo efektywny sposób, można ogrzać cały dom. Paleniska otwarte mają swój niezaprzeczalny urok, ze względu na bezpośredni kontakt z ogniem, mają też jednak duży minus – całe ciepło ucieka przez komin.
W jakie akcesoria kominkowe warto się wyposażyć?
Przy korzystaniu z kominka przyda się zestaw do oczyszczania wkładu z popiołu: zmiotka, szufelka, pogrzebacz, szczypce. Jeżeli w obrębie obudowy kominka nie przewidujemy miejsca na składowanie drewna, warto zaopatrzyć się w kosz do przenoszenia opału. Paleniska otwarte można zabezpieczyć specjalnym ekranem (unikniemy wtedy wypalonych w parkiecie dziur).
Na co należy zwrócić szczególną uwagę podejmując decyzję o kominku?
Nie znam osoby, która jest niezadowolona z posiadania kominka. Ale nawet największego miłośnika kominka zniechęcić może wybór taniego, słabej jakości wkładu, który spowoduje uciążliwe, szybkie brudzenie się szyby, i co gorsza, zdarzające się dosyć często przypadki pęknięcia wkładów. Nie przesadzajmy z ilością drewna w palenisku. Im większy ogień, tym większe temperatury, które nie wpływają korzystnie na żywotność wkładów. Zawsze zwracajmy uwagę na to, czym palimy. Wybór drewna jest bardzo ważny, by potem długo cieszyć się sprawnym i schludnym kominkiem. Najlepsze jest drewno sezonowane ok. 2 lata, np. grab, dąb, jesion, klon.
Norbert Górecki
źródło: www.dobrzemieszkaj.pl
źródło: www.dobrzemieszkaj.pl