POLECAMY

Blaty kuchenne

Wielkość i kształt blatu roboczego determinuje układ stojącej zabudowy. Wybór materiału i kolorystyki to wypadkowa przede wszystkim upodobań, aranżacji wnętrza i zasobności portfela. Właściwości samego materiału, choć na pewno ważne, nie są ostatecznym czynnikiem decydującym.
Wielkość i kształt blatu roboczego determinuje układ stojącej zabudowy. Wybór materiału i kolorystyki to wypadkowa przede wszystkim upodobań, aranżacji wnętrza i zasobności portfela. Właściwości samego materiału, choć na pewno ważne, nie są ostatecznym czynnikiem decydującym.

Zwolenników awangardy i industrialnego chłodu nie przekona emanujące ciepłem drewno, podobnie jak wielbiciele kuchni w babcinym stylu raczej nie wybiorą kamienia. Od lat najchętniej stosowanymi materiałami na blaty kuchenne są drewno, płyta laminowana, kamień i płytki ceramiczne.

Płytki ceramiczne

Oryginalność i wygoda
Cechy:
  • najlepszy jest gres i terakota, bo są odporne na zaplamienia i temperaturę,
  • płytki nakleja się na wodoodporną płytę wiórową przy pomocy elastycznego kleju do glazury,
  • oryginalny i niepowtarzalny wygląd, lepiej wyglądają płytki w niewielkich formatach ,
  • krawędzie blatu wymagają wykończenia np. listwą lub ceramicznymi kształtkami (niewielka oferta)
  • sprawdzi się w każdej kuchni, nawet supernowoczesnej
Zalety:
  • nie ulega tak łatwo uszkodzeniom mechanicznym
  • odporność na ścieranie, wysoką temperaturę
  • łatwo wymienić uszkodzony fragment blatu (1-2 płytki)
  • ogromna różnorodność wymiarów, kolorów, wzorów i cen płytek
  • niewrażliwy na wodę
  • same kafelki są łatwe do czyszczenia, ale fugi...
wady:
  • nie tworzy idealnie gładkiej powierzchni
  • pracochłonny i wymaga precyzyjnego wykonania
  • nawet zaimpregnowane fugi z czasem ulegają trwałemu zabrudzeniu – wtedy najlepiej je usunąć, a szczeliny wypełnić nowymi.
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Elegancja i trwałość
Cechy:
  • należy wybierać granit, bo jest trwalszy niż marmur
  • standardowa grubość blatu – 30 mm, 20 mm – za cienki, 40 mm – za ciężki
  • piękny z natury – może mieć strukturę ziarnistą, żyłkowaną lub jednorodną oraz bajeczne niepowtarzalne kolory
  • rodzajem kamienia są konglomeraty (mielony kamień łączony z żywicą poliestrową i barwnikami) – jest nieco tańszy
  • polecane do kuchni w każdym stylu, od retro do industrialnych.
Zalety:
  • efektowny, elegancki i prestiżowy r najwyższa trwałość i odporność na temperaturę, ścieranie, plamienie – można stawiać gorące naczynia i bezpośrednio na nich kroić produkty
  • prosta pielęgnacja i utrzymanie w czystości
  • długowieczny
Wady:
  • zimny i ciężki z natury
  • trudna i pracochłonna obróbka
  • większe ubytki powodują konieczność wymiany całego blatu
  • akustyczny, wyraźnie słychać nawet drobne uderzenie
  • wysoka cena
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Wdzięk drewna, trwałość kamienia

Płyta laminowana

Atrakcyjna cena i duży wybór
Cechy:
  • najbardziej popularne i ogólnodostępne
  • blat tworzy płyta wiórowa pokryta laminatem o dowolnym wzorze, kolorze i wykończeniu powierzchni: matowa, półmatowa, błyszcząca, gładka lub fakturowana
  • standardowa grubość 28-38 mm, szerokość 60 cm
  • krawędzie wykończone jako zaokrąglone pokryte są fabrycznie laminatem (tzw. postforming) lub ścięte wieńczy listwa np. pasek laminatu, drewniana lub aluminiowa, ABS-em (tzw. softforming)
  • praktycznie do każdej kuchni
zalety:
  • niska cena
  • łatwy do utrzymania w czystości
  • odporny na zaplamienia oraz tłuszcze i większość chemikaliów, temperaturę
  • łatwy montaż, przycinanie, dopasowywanie oraz formowanie dowolnych kształtów
wady:
  • łatwość zarysowania
  • w ogóle nie podlega regeneracji
  • widoczne łączenia i konieczność ich dodatkowego zabezpieczenia
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Naturalne piękno i ciepło
Cechy:
  • szlachetny materiał ukształtowany przez naturę
  • blaty z drewna litego mogą pękać i paczyć się; z klejonego warstwowo są trwalsze, nie rozsychają się i są mniej podatne na odkształcenia
  • powierzchnia blatu wymaga zaimpregnowania (lakierem, olejem, woskiem), które chroni przed wilgocią
  • polecane są twarde gatunki drzew liściastych i egzotycznych
  • cena zależy od gatunku drewna, ale zawsze to spory wydatek
zalety:
  • interesujący, zwracający uwagę wygląd
  • ciepły i przyjemny w dotyku
  • stosunkowo prosta obróbka oraz kształtowanie formy blatu i jego krawędzi
  • barwienie drewna na wiele kolorów
  • możliwa kilkukrotna regeneracja
wady:
  • wiele do życzenia pozostawia trwałość: łatwo zarysować, szkodzi mu wysoka temperatura, wrażliwe na uderzenia
  • mimo impregnacji pod wpływem wody może się wypaczać
  • wymaga szczególnej dbałości i pielęgnacji
  • szybko się starzeje
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Źródło: www.dobrzemieszkaj.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Może troszeczke niepoprawnie jest to napisane, ale można się domyślić. Moim zdaniem blaty kuchenne szczególnie te drewniane powinny być zabezpieczane, twardy wosk saicos dobrze się sprawdza, bo jednak odpowiednia pielęgnacja drewna powoduje, ze dłużej mamy blaty jak nowe.
/9 lat temu
no widać chaos w tym artykule, bo są podane wady i zalety ale nie wiadomo do czego, bo nie wszędzie jest to napisane...