Zwolenników awangardy i industrialnego chłodu nie przekona emanujące ciepłem drewno, podobnie jak wielbiciele kuchni w babcinym stylu raczej nie wybiorą kamienia. Od lat najchętniej stosowanymi materiałami na blaty kuchenne są drewno, płyta laminowana, kamień i płytki ceramiczne.
Płytki ceramiczne
Cechy:
- najlepszy jest gres i terakota, bo są odporne na zaplamienia i temperaturę,
- płytki nakleja się na wodoodporną płytę wiórową przy pomocy elastycznego kleju do glazury,
- oryginalny i niepowtarzalny wygląd, lepiej wyglądają płytki w niewielkich formatach ,
- krawędzie blatu wymagają wykończenia np. listwą lub ceramicznymi kształtkami (niewielka oferta)
- sprawdzi się w każdej kuchni, nawet supernowoczesnej
- nie ulega tak łatwo uszkodzeniom mechanicznym
- odporność na ścieranie, wysoką temperaturę
- łatwo wymienić uszkodzony fragment blatu (1-2 płytki)
- ogromna różnorodność wymiarów, kolorów, wzorów i cen płytek
- niewrażliwy na wodę
- same kafelki są łatwe do czyszczenia, ale fugi...
- nie tworzy idealnie gładkiej powierzchni
- pracochłonny i wymaga precyzyjnego wykonania
- nawet zaimpregnowane fugi z czasem ulegają trwałemu zabrudzeniu – wtedy najlepiej je usunąć, a szczeliny wypełnić nowymi.
Elegancja i trwałość
Cechy:
- należy wybierać granit, bo jest trwalszy niż marmur
- standardowa grubość blatu – 30 mm, 20 mm – za cienki, 40 mm – za ciężki
- piękny z natury – może mieć strukturę ziarnistą, żyłkowaną lub jednorodną oraz bajeczne niepowtarzalne kolory
- rodzajem kamienia są konglomeraty (mielony kamień łączony z żywicą poliestrową i barwnikami) – jest nieco tańszy
- polecane do kuchni w każdym stylu, od retro do industrialnych.
- efektowny, elegancki i prestiżowy r najwyższa trwałość i odporność na temperaturę, ścieranie, plamienie – można stawiać gorące naczynia i bezpośrednio na nich kroić produkty
- prosta pielęgnacja i utrzymanie w czystości
- długowieczny
- zimny i ciężki z natury
- trudna i pracochłonna obróbka
- większe ubytki powodują konieczność wymiany całego blatu
- akustyczny, wyraźnie słychać nawet drobne uderzenie
- wysoka cena
Wdzięk drewna, trwałość kamienia
Płyta laminowana
Atrakcyjna cena i duży wybór
Cechy:
- najbardziej popularne i ogólnodostępne
- blat tworzy płyta wiórowa pokryta laminatem o dowolnym wzorze, kolorze i wykończeniu powierzchni: matowa, półmatowa, błyszcząca, gładka lub fakturowana
- standardowa grubość 28-38 mm, szerokość 60 cm
- krawędzie wykończone jako zaokrąglone pokryte są fabrycznie laminatem (tzw. postforming) lub ścięte wieńczy listwa np. pasek laminatu, drewniana lub aluminiowa, ABS-em (tzw. softforming)
- praktycznie do każdej kuchni
- niska cena
- łatwy do utrzymania w czystości
- odporny na zaplamienia oraz tłuszcze i większość chemikaliów, temperaturę
- łatwy montaż, przycinanie, dopasowywanie oraz formowanie dowolnych kształtów
- łatwość zarysowania
- w ogóle nie podlega regeneracji
- widoczne łączenia i konieczność ich dodatkowego zabezpieczenia
Naturalne piękno i ciepło
Cechy:
- szlachetny materiał ukształtowany przez naturę
- blaty z drewna litego mogą pękać i paczyć się; z klejonego warstwowo są trwalsze, nie rozsychają się i są mniej podatne na odkształcenia
- powierzchnia blatu wymaga zaimpregnowania (lakierem, olejem, woskiem), które chroni przed wilgocią
- polecane są twarde gatunki drzew liściastych i egzotycznych
- cena zależy od gatunku drewna, ale zawsze to spory wydatek
- interesujący, zwracający uwagę wygląd
- ciepły i przyjemny w dotyku
- stosunkowo prosta obróbka oraz kształtowanie formy blatu i jego krawędzi
- barwienie drewna na wiele kolorów
- możliwa kilkukrotna regeneracja
- wiele do życzenia pozostawia trwałość: łatwo zarysować, szkodzi mu wysoka temperatura, wrażliwe na uderzenia
- mimo impregnacji pod wpływem wody może się wypaczać
- wymaga szczególnej dbałości i pielęgnacji
- szybko się starzeje
Źródło: www.dobrzemieszkaj.pl