Blaty kuchenne

Wielkość i kształt blatu roboczego determinuje układ stojącej zabudowy. Wybór materiału i kolorystyki to wypadkowa przede wszystkim upodobań, aranżacji wnętrza i zasobności portfela. Właściwości samego materiału, choć na pewno ważne, nie są ostatecznym czynnikiem decydującym.
/ 07.12.2009 07:39
Wielkość i kształt blatu roboczego determinuje układ stojącej zabudowy. Wybór materiału i kolorystyki to wypadkowa przede wszystkim upodobań, aranżacji wnętrza i zasobności portfela. Właściwości samego materiału, choć na pewno ważne, nie są ostatecznym czynnikiem decydującym.

Zwolenników awangardy i industrialnego chłodu nie przekona emanujące ciepłem drewno, podobnie jak wielbiciele kuchni w babcinym stylu raczej nie wybiorą kamienia. Od lat najchętniej stosowanymi materiałami na blaty kuchenne są drewno, płyta laminowana, kamień i płytki ceramiczne.

Płytki ceramiczne

Oryginalność i wygoda
Cechy:
  • najlepszy jest gres i terakota, bo są odporne na zaplamienia i temperaturę,
  • płytki nakleja się na wodoodporną płytę wiórową przy pomocy elastycznego kleju do glazury,
  • oryginalny i niepowtarzalny wygląd, lepiej wyglądają płytki w niewielkich formatach ,
  • krawędzie blatu wymagają wykończenia np. listwą lub ceramicznymi kształtkami (niewielka oferta)
  • sprawdzi się w każdej kuchni, nawet supernowoczesnej
Zalety:
  • nie ulega tak łatwo uszkodzeniom mechanicznym
  • odporność na ścieranie, wysoką temperaturę
  • łatwo wymienić uszkodzony fragment blatu (1-2 płytki)
  • ogromna różnorodność wymiarów, kolorów, wzorów i cen płytek
  • niewrażliwy na wodę
  • same kafelki są łatwe do czyszczenia, ale fugi...
wady:
  • nie tworzy idealnie gładkiej powierzchni
  • pracochłonny i wymaga precyzyjnego wykonania
  • nawet zaimpregnowane fugi z czasem ulegają trwałemu zabrudzeniu – wtedy najlepiej je usunąć, a szczeliny wypełnić nowymi.
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Elegancja i trwałość
Cechy:
  • należy wybierać granit, bo jest trwalszy niż marmur
  • standardowa grubość blatu – 30 mm, 20 mm – za cienki, 40 mm – za ciężki
  • piękny z natury – może mieć strukturę ziarnistą, żyłkowaną lub jednorodną oraz bajeczne niepowtarzalne kolory
  • rodzajem kamienia są konglomeraty (mielony kamień łączony z żywicą poliestrową i barwnikami) – jest nieco tańszy
  • polecane do kuchni w każdym stylu, od retro do industrialnych.
Zalety:
  • efektowny, elegancki i prestiżowy r najwyższa trwałość i odporność na temperaturę, ścieranie, plamienie – można stawiać gorące naczynia i bezpośrednio na nich kroić produkty
  • prosta pielęgnacja i utrzymanie w czystości
  • długowieczny
Wady:
  • zimny i ciężki z natury
  • trudna i pracochłonna obróbka
  • większe ubytki powodują konieczność wymiany całego blatu
  • akustyczny, wyraźnie słychać nawet drobne uderzenie
  • wysoka cena
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Wdzięk drewna, trwałość kamienia

Płyta laminowana

Atrakcyjna cena i duży wybór
Cechy:
  • najbardziej popularne i ogólnodostępne
  • blat tworzy płyta wiórowa pokryta laminatem o dowolnym wzorze, kolorze i wykończeniu powierzchni: matowa, półmatowa, błyszcząca, gładka lub fakturowana
  • standardowa grubość 28-38 mm, szerokość 60 cm
  • krawędzie wykończone jako zaokrąglone pokryte są fabrycznie laminatem (tzw. postforming) lub ścięte wieńczy listwa np. pasek laminatu, drewniana lub aluminiowa, ABS-em (tzw. softforming)
  • praktycznie do każdej kuchni
zalety:
  • niska cena
  • łatwy do utrzymania w czystości
  • odporny na zaplamienia oraz tłuszcze i większość chemikaliów, temperaturę
  • łatwy montaż, przycinanie, dopasowywanie oraz formowanie dowolnych kształtów
wady:
  • łatwość zarysowania
  • w ogóle nie podlega regeneracji
  • widoczne łączenia i konieczność ich dodatkowego zabezpieczenia
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Naturalne piękno i ciepło
Cechy:
  • szlachetny materiał ukształtowany przez naturę
  • blaty z drewna litego mogą pękać i paczyć się; z klejonego warstwowo są trwalsze, nie rozsychają się i są mniej podatne na odkształcenia
  • powierzchnia blatu wymaga zaimpregnowania (lakierem, olejem, woskiem), które chroni przed wilgocią
  • polecane są twarde gatunki drzew liściastych i egzotycznych
  • cena zależy od gatunku drewna, ale zawsze to spory wydatek
zalety:
  • interesujący, zwracający uwagę wygląd
  • ciepły i przyjemny w dotyku
  • stosunkowo prosta obróbka oraz kształtowanie formy blatu i jego krawędzi
  • barwienie drewna na wiele kolorów
  • możliwa kilkukrotna regeneracja
wady:
  • wiele do życzenia pozostawia trwałość: łatwo zarysować, szkodzi mu wysoka temperatura, wrażliwe na uderzenia
  • mimo impregnacji pod wpływem wody może się wypaczać
  • wymaga szczególnej dbałości i pielęgnacji
  • szybko się starzeje
Blaty kuchenne

Blaty kuchenne
Źródło: www.dobrzemieszkaj.pl

Redakcja poleca

REKLAMA