Reklama

Aby przygotować gnojówkę do truskawek możesz wykorzystać składniki, za które nie zapłacisz ani gorsza. Wystarczy zebrać pokrzywę z przydrożnych dróg i łąk, a następnie wymieszać ją w odpowiedniej proporcji z wodą. Taka mieszanka użyźni glebę i wesprze system korzeniowy, dzięki czemu roślina będzie mogła pobierać cenne składniki odżywcze. A to przełoży się na jej lepsze owocowanie.

Reklama

Jak zrobić gnojówkę do truskawek z pokrzywy?

Z przygotowaniem gnojówki, która wykorzystuje cenne dla wzrostu truskawek witaminy i minerały, poradzi sobie nawet początkujący ogrodnik. Tak naprawdę, aby stworzyć odżywczą mieszankę nie potrzeba więcej niż dwóch składników. W dodatku są one ogólnodostępne, a ich działanie opiera się na mocy natury.

Składniki gnojówki:

  • 1 kg pokrzywy (najlepsze będą młode pędy)
  • 10 litrów wody

Przygotowanie:

Na początku potnij pokrzywę na drobne części, aby roślina wypuściła odżywcze soki. Następnie umieść posiekaną pokrzywę w wiaderku i zalej przygotowaną wodą. Taką mieszankę odstaw w suche, zacienione miejsce i trzymaj pod przykryciem. Po około 2 do 3 tygodniu (kiedy zadziała proces fermentacji) gnojówka jest gotowa do użycia.

Podczas stosowania mieszanki pamiętaj o jej rozcieńczeniu z wodą - stosuj proporcję 1:10. Takim odżywczym nawozem możesz podlewać krzaczki truskawek na początku wiosny do momentu kwitnienia truskawek.

fot. Stosowanie gnojówki do truskawek z pokrzywy zwiększa owocowe zbiory/ Adobe Stock, Marina Zanotti

Jak działa gnojówka przygotowana z pokrzywy na truskawki?

Gnojówka z pokrzywy zawiera w sobie witaminę C i A. Jest też bogata w potas, azot, magnez i żelazo. Te składniki pobudzają rośliny do wzrostu i sprawiają, że w okresie zbiorów odwdzięczy się soczystymi i pełnymi owocami.

Pamiętaj także o tym, że truskawki mają swoje wymagania - najlepiej radzą sobie na lekko przepuszczalnej glebie. Dobrze jest więc posadzić je w miejscu z dostępem do słońca. Uprawa truskawek wiąże się nie tylko z ich nawożeniem. Ważne jest również to, aby w okresie wiosennym usunąć stare, zasuszone liście z grządek i spulchnić ziemię.


Czytaj także:


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...