Reklama

Hortensje to jedne z najbardziej efektownych roślin ogrodowych, ale potrafią być naprawdę wymagające. Często reagują na niekorzystne pH gleby czy niedobór wapnia żółknięciem liści. Dodatkowo nieodpowiednio pielęgnowana hortensja nie kwitnie tak obficie, jak by mogła. Na szczęście istnieje prosty, domowy sposób, by je wzmocnić - skorupki jajek. Ten codzienny kuchenny odpad może działać jak naturalny booster, przywracając hortensjom zdrowie i witalność. Oto, jak działa i jak przygotować taki nawóz.

Reklama

Dlaczego skorupki jajek działają na hortensje?

Skorupki jajek to przede wszystkim prawdziwa skarbnica wapnia, który wpływa nie tylko na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego hortensji, ale też pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH gleby. Dodatkowo skorupki zawierają także inne mikroelementy, np. magnez czy fosfor, które wspierają kwitnienie i poprawiają strukturę gleby. Dzięki nim hortensje są mniej podatne na choroby, a ich kwiaty stają się większe i intensywniej wybarwione.

Warto jednak pamiętać, że hortensje zmieniają kolor kwiatów w zależności od pH gleby. Wapń ze skorupek podnosi jego wartości, więc jeśli marzysz o różowych kwiatach - to idealny nawóz. Jeśli jednak chcesz utrzymać niebieskie zabarwienie hortensji, stosuj nawóz ostrożnie i rzadziej albo wybierz inne naturalne sposoby zakwaszania gleby, jak fusy z kawy czy igliwie.

Czytaj też: fusy z kawy do hortensji

Jak zrobić nawóz do hortensji ze skorupek jaj?

Skorupki jajek dokładnie opłucz pod letnią wodą, a następnie całkowicie wysusz. Pozostałości wody mogą sprzyjać pleśnieniu. Suche skorupki zmiel w malakserze, moździerzu lub młynku do kawy, a następnie wykorzystaj do nawożenia (o tym niżej).

Jeśli chcesz, możesz także przygotować napar. Niezmielone skorupki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie przecedź i wykorzystaj do podlewania.

Jak stosować nawóz ze skorupek jaj?

Rozdrobnione skorupki możesz bezpośrednio wsypać do ziemi wokół hortensji i lekko je przemieszać z wierzchnią warstwą podłoża. Najlepiej robić to co 3-4 tygodnie w sezonie wegetacyjnym, czyli od wiosny do wczesnej jesieni. Jeśli wybierzesz wersję płynną, czyli wodę ze skorupek, podlewaj hortensje raz na 7-10 dni nierozcieńczoną mieszanką, najlepiej wcześnie rano lub późnym popołudniem. Unikaj podlewania liści, skup się w całości na glebie wokół rośliny.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...