Mięta w doniczce fot. Adobe Stock

Mięta w doniczce - jak ją uprawiać w domu, na balkonie lub w ogródku?

Mięta uprawiana w doniczce nie rozrasta się tak bardzo jak ta, przesadzona bezpośrednio do ziemi. Możesz hodować ją zarówno na domowym parapecie, balkonie, tarasie jak i w ogródku.
Małgorzata Świgoń / 30.04.2020 10:22
Mięta w doniczce fot. Adobe Stock

Mięta, a dokładnie mięta pieprzowa to jedno z ziół, które z powodzeniem radzi sobie uprawiana w doniczce na balkonie. Możesz też przesadzić ją do ogródka - jest byliną, więc gdy raz ją posadzisz zadomowi się na wiele lat. Warto wiedzieć, że mięta nietypowo rośnie. Część łodyg wyrasta prosto, pozostałe boczne płożą się po ziemi. Mają one wielką zdolność ukorzeniania się i tworzenia nowych roślin. Znanych jest około 25 gatunków tej rośliny, z czego 8 gatunków rośnie dziko w Polsce.

Mięta lubi słońce, więc trzeba jej wybrać miejsce częściowo nasłonecznione i osłonięte od wiatru (wówczas gromadzi w tkankach więcej olejku). 

Jak uprawiać miętę w doniczce w domu lub na balkonie?

Mięta to jedno z tych ziół, które doskonale radzą sobie na balkonie lub na domowym parapecie. Do odpowiedniego rozwoju potrzebuje jedynie wilgoci i odpowiedniej ilości słońca - powinno być nieco zacienione. 

Należy pamiętać o regularnym podlewaniu podłoża. Od czasu do czasu warto też wzruszyć ziemię, bo korzenie potrzebują dostępu powietrza - możesz to zrobić nawet widelcem.

Najłatwiejszym sposobem na hodowanie mięty w doniczce jest kupienie gotowej sadzonki w supermarkecie lub w sklepie ogrodniczym - jednak od razu przesadź ją do większej doniczki, bo w małej szybko zabraknie jej miejsca. Powinna mieć dziurki, a na jej dno warto wysypać np. drobne kamyczki albo keramzyt - dzięki temu woda nie będzie stać w doniczce. Mięta dobrze będzie rosnąć w uniwersalnej ziemi do kwiatów.

Miętę możesz też w łatwy sposób rozsadzić - wystarczy gałązka z kilkoma liśćmi włożona do wody. Po kilku dniach, gdy wypuści korzonki jest gotowa do posadzenia w ziemi - umieszczaj po kilka sadzonek w jednej donicy. Mięta wyrośnie też z nasion, ale zajmie to dużo więcej czasu. 

Jak uprawiać miętę w ogrodzie?

Wszystkie gatunki rozrastają się bardzo szybko, więc trzeba zapewnić im sporo miejsca. Aby zapobiec ekspansji mięty, możesz wkopać w ziemię plastikowe wiadro bez dna i w nim umieścić sadzonki. Wówczas roślina nie ma możliwości rozrastania się na boki. 

Sadzonki można też wysadzać wprost do gruntu wczesną wiosną (marzec-kwiecień) lub jesienią, zanim wystąpią przymrozki. Umieszczamy je (poziomo) na głębokości 6-8 cm co 20 cm w rzędach oddalonych od siebie co 30 cm. Powinny mieć co najmniej 10-12 cm długości. Po zasypaniu ziemią lekko ugniatamy. Po 2 tygodniach wypuszczą nowe pędy.

Miętę trzeba regularnie podlewać, a także wzruszać ziemię w miejscu, w którym rośnie. W pierwszym roku uprawy, rabaty, na której rośnie mięta trzeba starannie odchwaszczać. Jeśli chcesz nadać jej ładny pokrój i utrzymać w ryzach, musisz przycinać wierzchołki pędów i usuwać te odnogi, które rosną w niepożądanym kierunku. 

mięta w doniczce na balkonie
fot. Adobe Stock

Zbiory i przechowywanie mięty

Mięta kwitnie od czerwca do sierpnia. Drobne, liliowofioletowe kwiatki układają się w kwiatostany, które tworzą się na szczytach pędów. W okresie zimy cała nadziemna część rośliny obumiera. Wiosną z rozłóg wyrastają nowe pędy.

Jeśli chcesz zrobić zapas suszonej mięty, pierwszy zbiór ziela powinnaś przeprowadzić tuż przed kwitnieniem. Pędy przytnij nad pierwszą lub drugą warstwą liści. W sezonie można przeprowadzić 2-3 zbiory – ostatni nie później niż w sierpniu, gdy robi się to później, rośliny źle zimują.

Pamiętaj, żeby nie obrywać samych listków, ale całe górne części gałązek. Dzięki temu mięta będzie się rozkrzewiać. Ziele i liście suszymy w warunkach naturalnych, w temperaturze nie przekraczającej 35 st. C. Po wysuszeniu trzeba je przechowywać w szczelnych opakowaniach.

Inne odmiany mięty

Najbardziej znana jest mięta pieprzowa. Co roku pojawiają się jednak nowe odmiany, które są krzyżówkami różnych gatunków. Oto niektóre z nich:

  • Odmiana cytrynowa 'Hillary's Sweet Lemon' o silnym cytrynowym zapachu. Dobrze rośnie zarówno w miejscu słonecznym, jak i półcienistym.
  • Mięta angielska 'Mitcham'. Wyrasta na wysokość 80 cm, intensywnie pachnie mentolem.
  • Imbirowa 'Gracilis Ginger'. Wyrasta na wysokość 60 cm. Ma złoto-zielone liście i wyraźny aromat imbiru.
  • Czekoladowa 'Mentha piperita f.citrata Chocolate'. Idealna do uprawy w donicach (osiąga wysokość 40 cm), bo ma zwisające pędy, ciemnozielone liście i białe kwiaty. Ma oryginalny aromat i smak.
  • Jabłkowa. 'Mentha suaveolens Apple Mint' o przyjemnym jabłkowym aromacie. Ma duże okrągłe, jasnozielone liście i białe kwiaty. Dorasta do 100 cm.

Jak stosować miętę?

Aromatyczne listki można dodawać do napojów chłodzących, zimnych herbat, lemoniad, nalewek ziołowych. Świeże i suszone liście nadają się jako przyprawa do sałat, ryb, farszów mięsnych, baraniny, sosów, twarogów i pierogów. Doskonała do deserów, np. aromatyzowania lukru. Można kandyzować jej liście.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.02.2018 r.

Więcej o ziołach:
5 pomysłów na zioła na parapecie
Jak zrobić znaczniki do ziół?
Zioła na balkonie - rady pani domu
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)