Mięta - roślina dobra na wszystko

Nic nie zastąpi smaku lemoniady ze świeżą miętą. Doskonale robi też napar z mięty, gdy cierpisz na różne dolegliwości żołądkowe. Warto więc mieć ją pod ręką. Sprawdź, jak uprawiać miętę w ogródku lub na balkonie.
Małgorzata Świgoń / 18.02.2019 10:51
mięta fot. Adobe Stock

Mięta pieprzowa to popularna roślina lecznicza i przyprawowa rozpowszechniona w strefie umiarkowanej całej Europy i Ameryki Północnej. Znanych jest około 25 gatunków tej rośliny, z czego 8 gatunków rośnie dziko w Polsce.

Co trzeba wiedzieć o mięcie?

Mięta jest byliną - czyli, gdy raz ją posadzisz ją w ogródku zadomowi się na wiele lat. Wszystkie gatunki rozrastają się bardzo szybko, więc trzeba zapewnić im sporo miejsca. Aby zapobiec ekspansji mięty, możesz wkopać w ziemię plastikowe wiadro bez dna i w nim umieścić sadzonki. Wówczas roślina nie ma możliwości rozrastania się na boki. Warto wiedzieć, że mięta nietypowo rośnie. Część łodyg wyrasta prosto, pozostałe boczne płożą się po ziemi. Mają one wielką zdolność ukorzeniania się i tworzenia nowych roślin. Mięta w lipcu i sierpniu wypuszcza także silne rozłogi podziemne. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Drobne liliowofioletowe kwiatki układają się w kwiatostany, które tworzą się na szczytach pędów. W okresie zimy cała nadziemna część rośliny obumiera. Wiosną z rozłóg wyrastają nowe pędy.

Jak uprawiać miętę?

Roślina wymaga ziemi próchniczej, wilgotnej o odczynie zasadowym. Lubi słońce, więc trzeba jej wybrać miejsce nasłonecznione (lub tylko częściowo zacienione) i osłonięte od wiatru (wówczas gromadzi w tkankach więcej olejku). Trzeba ją regularnie podlewać – w zbyt suchej ziemi zginie – a także wzruszać ziemię w miejscu, w którym rośnie. W pierwszym roku uprawy, rabaty, na której rośnie mięta trzeba starannie odchwaszczać. Jeśli chcesz nadać jej ładny pokrój i utrzymać w ryzach, musisz przycinać wierzchołki pędów i usuwać te odnogi, które rosną w niepożądanym kierunku. Gdy uprawiasz miętę w donicy na balkonie, regularnie podlewaj podłoże. Od czasu do czasu wzrusz też ziemię – możesz to zrobić nawet widelcem, bo korzenie potrzebują dobrego dostępu powietrza. Od razu posadź sadzonkę do większej donicy, bo w małej szybko zabraknie jej miejsca.

Sadzenie mięty

Sadzonki najlepiej wysadzać wprost do gruntu wczesną wiosną (marzec-kwiecień) lub jesienią, zanim wystąpią przymrozki. Umieszczamy je (poziomo) na głębokości 6-8 cm co 20 cm w rzędach oddalonych od siebie co 30 cm. Powinny mieć co najmniej 10-12 cm długości. Po zasypaniu ziemią lekko ugniatamy. Po dwóch tygodniach wypuszczą nowe pędy.

Czas na zbiory

Jeśli chcesz zrobić zapas suszonej mięty, pierwszy zbiór ziela powinnaś przeprowadzić tuż przed kwitnieniem. Pędy przytnij nad   pierwszą lub drugą warstwą liści. W sezonie można przeprowadzić 2-3 zbiory – ostatni nie później niż w sierpniu, gdy robi się to później, rośliny źle zimują. Ziele i liście suszymy w warunkach naturalnych, w temperaturze nie przekraczającej 35 st. C. Po wysuszeniu trzeba je przechowywać w szczelnych opakowaniach.

Ciekawe odmiany

Najbardziej znana jest mięta pieprzowa. Co roku pojawiają się jednak nowe odmiany, które są krzyżówkami różnych gatunków. Oto niektóre z nich:

  • Odmiana cytrynowa 'Hillary's Sweet Lemon' o silnym cytrynowym zapachu. Dobrze rośnie zarówno w miejscu słonecznym, jak i półcienistym.
  • Mięta angielska 'Mitcham'. Wyrasta na wysokość 80 cm, intensywnie pachnie mentolem.
  • Imbirowa 'Gracilis Ginger'. Wyrsta na wysokość 60 cm. Ma złoto-zielone liście i wyraźny aromat imbiru.
  • Czekoladowa 'Mentha piperita f.citrata Chocolate'. Idealna do uprawy w donicach (osiąga wysokość 40 cm), bo ma zwisające pędy, ciemnozielone liście i białe kwiaty. Ma oryginalny aromat i smak.
  • Jabłkowa. 'Mentha suaveolens Apple Mint' o przyjemnym jabłkowym aromacie. Ma duże okrągłe, jasnozielone liście i białe kwiaty. Dorasta do 100 cm.

Jak stosować miętę

Aromatyczne listki można dodawać do napojów chłodzących, zimnych herbat, lemoniad, nalewek ziołowych. Świeże i suszone liście nadają się jako przyprawa do sałat, ryb, farszów mięsnych, baraniny, sosów, twarogów i pierogów. Doskonała do deserów, np. aromatyzowania lukru. Można kandyzować jej liście.

Czytaj też:
5 pomysłów na zioła na parapecie
Jak zrobić znaczniki do ziół
Najpiękniejsze kwiaty do ogrodu
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)