K

Indywidualne upodobania użytkowników mają decydujące znaczenie w wyborze formy stołu jadalnego. Kupujący powinien mieć świadomość, jakie warunki powinien spełniać stół, aby umożliwiał komfortowe spożywanie posiłków. Wysokość wygodnego stołu jadalnego wynosi 72-74 cm, a siedzisk 44-46 cm. Na wygodę siedzenia przy stole ma niebagatelny wpływ kształt i wysokość oparcia. Od wielkości stołu uzależniona jest liczba stojących przy nim krzeseł, jak również ilość miejsca niezbędnego do rozstawienia zastawy stołowej dla korzystających z niego osób. Jedna osoba potrzebuje płaszczyzny blatu o szerokości 60 cm i głębokości 40 cm.

W zależności od kształtu pomieszczenia przeznaczonego na jadalnię, dokonujemy wyboru kształtu stołu. W dużych pomieszczeniach na planie kwadratu, doskonale wpisuje się stół okrągły, który przy średnicy około 120 cm, swobodnie mieści 6 osób. Stoły prostokątne przeznaczone są z reguły do pomieszczeń podłużnych, co daje najlepsze wykorzystanie przestrzeni. Inne kształty i formy stołów są dopuszczalne pod warunkiem, że siedzące przy nich osoby mają ze sobą kontakt wzrokowy i nie przeszkadzają sobie nawzajem.
Najczęściej spotykane w mieszkaniach, stoły rozkładane, o kształcie prostokątnym lub okrągłym, są dobrym rozwiązaniem, gdy nie dysponujemy zbyt dużą powierzchnią. Pierwsze tego typu rozwiązania konstrukcyjne pojawiły się już w XVI wieku, jednak dzisiaj, w epoce małych mieszkań, wydają się one nadal jak najbardziej aktualne. Na niewielkiej powierzchni wyjątkowo praktyczne są stoły mobilne, które w zależności od potrzeb mogą pełnić różne funkcje. Przyzwyczajeni do mebli stacjonarnych zapominamy o możliwościach, jakie daje nam stół wyposażony w kółeczka z blokadą, które pozwalają dowolnie, szybko, bez wielkiego wysiłku zmienić ustawienie mebli lub je usunąć, aby inaczej wykorzystać pomieszczenie.
Dodatkowe wyposażenie blatu w bardzo płaskie szuflady lub zagospodarowanie nóg stołu na niewielkie pojemniki, pozwala znaleźć przestrzeń do przechowywania różnych detali dekoracyjnych stołu, serwetek, świec, itp. Wszelkie pomysły i udoskonalenia stołu są możliwe tyl

Funkcję stołu w małym mieszkaniu może spełniać pomysłowe przedłużenie blatu kuchennego, stanowiąc jednocześnie granicę oddzielającą pozostałą część mieszkania od kuchni. Innym praktycznym rozwiązaniem jest blat przytwierdzony na zawiasach do ściany. Zastosowanie takiego rozwiązania wymaga bardzo dużej precyzji wykonania i starannego zestawienia materiałów. Warto zadbać o spójność form ściany i blatu, stosując dekoracyjne oświetlenie, kolorystykę i faktury poszczególnych powierzchni, a także ukształtowaniem innych elementów wnętrza.
Dobrze zaprojektowana przestrzeń jadalni, charakteryzuje się wyodrębnieniem formy stołu, nie jest on potraktowany jako jeden z wielu mebli wypełniających wnętrza, ale jako detal kształtujący, budujący i porządkujący przestrzeń mieszkania. Przyjazny nastrój miejsca posiłków ma dobroczynny wpływ na stosunki między ludźmi, integruje rodzinę i wzmacnia więzi.
Połączenie różnych materiałów, zestawienie ze sobą prostych płaszczyzn i odpowiednie ustawienie poszczególnych elementów składowych może przynieść naprawdę ciekawe efekty. Najczęściej stosowanym, tradycyjnym materiałem do budowy stołu jest drewno. Materiał ten doskonale wygląda w zestawieniach z metalem i szkłem. Występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, co umożliwia tworzenie ciekawych kompozycji kolorystycznych we wnętrzu.

Miejsce, w którym stoi stół powinno zapewniać spokój i komfort spożywania posiłków. Możemy to osiągnąć stosując niewielkie ścianki, przesuwne parawany lub zasłony. Efekt przytłumionego miękkiego światła, które buduje we wnętrzu odpowiedni nastrój, dają matowe pustaki szklane zastosowane jako materiał dekoracyjny przegrody. Wyodrębnienie miejsca jadalnego jest możliwe również dzięki odpowiednim podziałom materiałów zastosowanych na podłodze lub poprzez zaakcentowanie stołu odpowiednim oświetleniem.
Uroczyste posiłki nabierają blasku, gdy na stole pojawiają się świece. Ich ciepłe i delikatne światło wydobywa piękno zastawy stołowej i podkreśla apetyczny wygląd potraw, zachęcając do ich spożywania.