Jesteśmy przed remontem kuchni, zastanawiamy się co najlepiej nadaje się na podłogę w kuchni. Do tej pory mieliśmy terakotę, ale jest ona bardzo zimna. Proszę o radę.
Podłoga w kuchni szczególnie jest ona narażona na uszkodzenia. Woda, tłuszcze, a niekiedy spadające przedmioty – to wszystko może się na niej znaleźć.
Generalnie do kuchni nadaje się każdy rodzaj podłogi, oprócz wykładziny dywanowej. Przy wyborze materiału na podłogę powinniśmy przede wszystkim pod uwagę wziąć nasz styl bycia, między innymi to, czy chodzimy boso czy w kapciach. W kuchni, w której się dużo się piecze i gotuje podłoże powinno być mocne i wytrwałe i łatwe do utrzymania w czystości.
Terakota
Bezsprzecznie najwygodniejszym materiałem na podłogę w kuchni jest terakota. Łatwa w utrzymaniu, niedroga, lecz zimna i twarda. Upuszczone rzeczy właściwie nie mają szans, aby się nie stłuc. Warto zapewnić ciepłą podłogę w miejscach najczęściej używanych. Może to być ogrzewanie podłogowe w przypadku zastosowania płytek ceramicznych. Warto jednak uwzględnić, że z podgrzewania takiej podłogi głównie korzystamy w sezonie jesiennym i zimowym. W pozostałych porach roku terakota pozostaje zimna. Atutem jest duża odporność na ścieranie. Zwróćmy też uwagę na śliskość podłogi. Polerowane gresy, chociaż tak efektowne, są śliskie i zagrażają bezpieczeństwu. Dużo lepiej sprawdza się pół poler.
Panele
W kuchni koncentruje się życie rodzinne. Przy wyborze paneli do kuchni zalecane jest wybieranie paneli przeznaczonych do pomieszczeń sporym natężeniu ruchu. Najlepiej wybrać takie o symbolu 23, lub przeznaczone do pomieszczeń użyteczności publicznej o oznaczeniach 31,32,33. Uwadze także nie powinna umknąć klasa ścieralności. Tutaj także wybieramy te o wyższych parametrach.
Zalecana jest klasa AC – 5.
Niepotrzebna jest obawa, że paneli ze względu na wilgotność nie powinno się ich stosować w kuchni. Dopiero wilgotność pomieszczenia przekraczająca 70% dyskwalifikuje pomieszczenia do stosowania paneli. Taką wilgotność mają łazienki. W kuchni bez obawy można stosować panele. Współczesne panele są odporne na wszelkiego rodzaju zamoczenia. Wiadomo jednak, że woda nie może stać godzinami. Zwykłe chwilowe zamoczenie nie szkodzi podłodze. Ryzyko zniszczenia podłogi wykonanej z drewna lub paneli grozi głównie w przypadku zalania na skutek awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej. Trwałe zawilgocenie prowadzi do wypaczenia podłogi. Projektując podłogę z paneli w kuchni można zabezpieczyć miejsca narażone na zalanie poprzez wkomponowanie wstawki z terakoty. Szerokie wzornictwo oferuje zarówno dekory imitujące drewno, jak też terakotę, czy tez kamień.
Wykładzina
We wnętrzach, które zamieszkujemy tymczasowo, dobrym rozwiązaniem jest wykładzina PCV, którą, jeżeli nie wymaga klejenia, możemy przy wyprowadzce zabrać ze sobą i wykorzystać chociażby w piwnicy. Dobrze, gdy jest ona gruba i elastyczna. Na takiej mniej męczą się nogi. Całkowita wodoszczelność wykładziny zapobiega też zalaniu w razie drobniejszej awarii. Na gładkiej, jednolitej powierzchni łatwiej utrzymać czystość. Minusem ich jest mała odporność na wysoką temperaturę.
Korek
Niezbyt popularnym, lecz dobrym materiałem na podłogę w kuchni są powlekane płyty korkowe. Korek wymaga bardzo równego podłoża. Do wnętrz kuchennych nadają się jedynie płytki i panele korkowe zabezpieczone powłoką winylową (PCV). Mają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie. Posiadają także wysoką zdolność tłumienia dźwięków.
Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Aranżacje Wnętrz Vena Lublin
http://www.kuchnie-vena.pl