5 różnorodnych ekspresów do kawy - jak wybrać najlepszy

Czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość – taka podobno powinna być idealna kawa. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej poranka. Jaki ekspres powinnaś wybrać, by przyrządzić napój, który najlepiej zaspokoi twój gust? Zobacz jakie mamy propozycje dla ciebie.
Małgorzata Świgoń / 31.05.2018 04:22

Najsmaczniejszą kawę przygotujesz w ekspresie wysokociśnieniowym. Jest tak skonstruowany, że gorąca woda (o temp. ok. 90 stopni C), a właściwie para, przepływa pod ciśnieniem (od 9 barów) przez zmielone ziarna kawy. Cały proces parzenia jest bardzo krótki, trwa ok. 25 sekund. To jednak wystarczy, by składniki odpowiedzialne za smak, moc  i zapach znalazły się w napoju. Kawa przygotowana w takim ekspresie pokryta jest aromatyczną pianką. Nazywamy ją espresso.  Zawiera znacznie mniej kofeiny niż kawa parzona w ekspresie przelewowym, bo w ciągu tak krótkiego czasu kofeina nie zdąży przeniknąć do napoju (potrzeba na to co najmniej 4 minuty).

Co powinien mieć ekspres ciśnieniowy:

  •  Młynek do mielenia kawy. Najlepszy jest ceramiczny, bo trwały i w miarę cichy.
  •  Moc. Im większa, tym szybciej urządzenie  nagrzeje wodę i zrobi kawę. Najlepiej, gdy wynosi powyżej 1000 W.
  •  Ciśnienie. Od niego zależy ile aromatu i smaku z kawy znajdzie się w naszej filiżance. Najlepiej, gdy wynosi powyżej 9 barów. Tylko taki ciśnieniowy ekspres do kawy gwarantuje naprawdę smaczny napój.
  •  Automatyczny system spieniania mleka. Wyczarujesz dzięki niemu  cappuccino, latte macchiato czy cafe laite.
  •  Programator. Pozwala na zaprogramowanie różnych rodzajów kaw dla każdego członka rodziny. Ekspres zapamięta, co lubisz najbardziej i za każdy razem zrobi ci dokładnie taki sam napój.

Zobacz także:
Ekspresy do kawy do 500 zł
Test ekspresów do kawy
 

Redakcja poleca

REKLAMA