Fit karpatka na Wielkanoc. Zrobisz ją bez grama cukru, a goście nie poczują różnicy i będą prosić o dokładkę
Fit karpatkę na Wielkanoc można zrobić na kilka sposobów, tak aby to puszyste ciasto było znacznie mniej kaloryczne. Poniżej znajdziesz przepis na karpatkę bez cukru i z lżejszym kremem budyniowym. Deser pomimo kilku „odchudzających” zabiegów jest nadal smaczny i z pewnością przypadnie do gustu tym, których uraczysz „dietetyczną” karpatką.

Karpatka jest popularnym polskim ciastem z kremową masą budyniową przygotowanym z ciasta parzonego. Jej pofałdowana, nieregularna powierzchnia przypomina górskie pasma, stąd nazwa ciasta nawiązująca do Karpat. Jak większość deserów karpatka ma sporo kalorii, ale można przygotować ją w wersji „odchudzonej”.
Poniżej przedstawiamy przepis na fit karpatkę, w której nie ma białego cukru. Został on zastąpiony naturalnym zamiennikiem, polecanym nawet diabetykom. Dodatkowo część mąki pszennej można zamienić na mąkę migdałową. Ta dietetyczna wersja budyniowego ciasta ma również lżejszy krem niż w większości przepisów.
Przepis na fit karpatkę. Idealny na Wielkanoc i nie tylko
W przepisie na fit karpatkę biały cukier został zastąpiony naturalnym zamiennikiem: erytrytolem lub ksylitolem. Erytrytol prawie nie ma kalorii, zaś ksylitol ma ich o około połowy mniej niż cukier.
Składniki na ciasto parzone:
- 130 g mąki pszennej (możesz część mąki pszennej zastąpić niskowęglowodanową mąką migdałową, aby zmniejszyć kaloryczność),
- 120 ml mleka,
- 120 ml wody,
- 40 g ksylitolu lub erytrytolu,
- 3 jajka,
- 90 g masła,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- zmielony ksylitol lub erytrytol do posypania zamiast cukru pudru.
Składniki na krem budyniowy:
- 750 ml mleka,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 200 g ksylitolu lub erytrytolu,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. W misce umieść mąkę kukurydzianą, jajka, zamiennik cukru, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj gorące mleko i szybko mieszaj bez przerywania.
- Wlej do garnuszka i gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Przelej krem do miski, przykryj folią spożywczą, żeby się nie zeschnął, i odstaw do ostygnięcia.
- Czas na przygotowanie ciasta parzonego. Do garnka wlej mleko, wodę, sól, zamiennik cukru, masło i doprowadź do wrzenia. Następnie dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gotowe, zdejmij z kuchenki i mieszaj dalej, aż ciasto osiągnie temperaturę około 60°C. Do ciasta dodaj jajka i mieszaj.
- Połowę ciasta wlej do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (lub do uzyskania złotego koloru). Powtórz tę czynność z resztą ciasta.
- Zmiksuj miękkie masło i dodawaj do niego partiami przestygniętą masę budyniową, cały czas miksując.
- Do formy na ciasto włóż jedną warstwę ciasta parzonego, dodaj krem i połóż drugą warstwę. Następnie pozostaw w lodówce na minimum 4-6 godzin.
- Przed podaniem oprósz zmielonym słodzikiem.

Czytaj także:
- Dietetyczna babka na Wielkanoc
- Dietetyczne przepisy na Wielkanoc
- Tradycyjny żurek w wersji keto
- Leciutka sałatka jarzynowa na Wielkanoc