fot. Fotolia
Czy żelazo dobrze się wchłania?
Należy pamiętać, że żelazo jest jednym z najsłabiej wchłanianych pierwiastków. Z jego „książkowej” zawartości w pokarmach organizm przyswaja tylko od 1 do 20 procent. Lepiej wchłaniamy tzw. żelazo hemowe występujące np. wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, drobiu i rybach.
Dobrym źródłem żelaza hemowego jest również wątróbka, ale jej jedzenie nie jest zalecane kobietom w ciąży.
Gorzej przyswajane jest żelazo niehemowe, którego źródłem są przede wszystkim produkty roślinne. W największych ilościach występuje ono w fasoli, orzechach pistacjowych, naci pietruszki, grochu, płatkach owsianych, morelach suszonych, kaszy gryczanej, burakach i jajkach.
Zobacz także: Produkty bogate w żelazo
Jak zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego?
Aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego należy łączyć produkty, które je zawierają z pokarmami bogatymi w witaminę C. Należą do nich m. in. truskawki, czarne porzeczki, pomarańcze, owoce kiwi czy brokuły. W trakcie posiłków i tuż po nich nie należy natomiast pić kawy i herbaty, bo zmniejszają wchłanianie żelaza. Podobne działanie ma wapń zawarty m. in. w mleku i jego przetworach.
Dlatego komponując dietę, powinniśmy dbać nie tylko o jak najwyższą zawartość żelaza, ale także o jak najlepsze wchłanianie tego pierwiastka. Jeśli to nie wystarcza, możemy zdecydować się na suplementację. Nie bagatelizujmy także symptomów świadczących o deficycie żelaza w organizmie, do których należą m. in.:
- bladość skóry,
- zmęczenie,
- uczucie zimna,
- wypadanie włosów,
- zmniejszenie sprawności fizycznej i umysłowej,
- osłabienie koncentracji,
- problemy z pamięcią.
Źródło: Materiały prasowe Szelazo+SR
Zobacz także: Czy anemii w ciąży można zapobiec?