Tymianek – ma lekko cytrynową nutę, która pasuje do wieprzowiny, drobiu i dań z warzyw. Idealny do zup i potraw ze strączków – nie tylko wydobywa ich walory smakowe, ale i ułatwia trawienie.
Rozmaryn – idealny do pieczenia mięs, dziczyzny, dań z ryżu i warzyw. Warto go suszyć i dodawać do przyprawowych mieszanek, np. ziół prowansalskich.
Szczypiorek – ma intensywny ostry smak i zapach, najlepszy jest jednak na surowo. Nadaje się do zimnych sosów, np. majonezowych, przekąsek (jajek, twarogu) oraz do jajecznicy – dodajemy go tuż przed podaniem.
Bazylia – świeżych, mrożonych lub suszonych listków o korzennym smaku używa się do sałatek, sosów, pizzy i dań z pomidorów (sławna sałatka z mozzarellą). Przyrządza się z niej również zielony sos pesto do makaronu.
Szałwia – jej lekko kamforowy zapach idealnie pasuje do cielęciny. Świeżą lub suszoną warto też dodawać do marynat, wędlin, farszów oraz do bobu.
Mięta – świeże listki dodajemy w Polsce najczęściej do potraw słodkich: deserów, sałatek owocowych, napojów. Polecamy ją też jednak do sosów (np. do dań z jagnięciny), sałatek oraz ryb – bardzo odświeża.
Kolendra – zwana chińską pietruszką – ma interesujący metaliczny posmak. Jest nieodzowną przyprawą do zup, sosów i dań kuchni azjatyckiej. Ponadto stanowi jeden z głównych składników mieszanki curry.
Estragon – o pieprzowo-anyżkowym smaku, dodaje się go do marynat, a także używa do aromatyzowania octów oraz oliwy. Warto go też dorzucić do sosu do pieczeni lub majonezu.