Owoce dla wzmocnienia odporności
Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Oprócz wspaniałego smaku, jabłka dostarczają cennych dla zdrowia składników. Zawierają witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą tych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki.
W walce z jesiennymi przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży. Zawierają one ogrom witaminy C, żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również pamiętać o korzystnych dla zdrowia właściwościach żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.