"Zasada pięciu sekund" - prawda czy mit?

Wyrzucić, a może zastosować "zasadę pięciu sekund"? Przed takim dylematem zazwyczaj staje każdy, gdy niechcący wypadnie z ręki coś smacznego. Rozwiązaniem dla tego problemu, może być po prostu bardzo czysta podłoga, ale czy to na pewno wystarczy?
/ 20.11.2012 15:55
słodycze, odchudzanie, emocje fot. www.sxc.hu

Zasada pięciu sekund

O tej zasadzie słyszeli chyba wszyscy, a brzmi ona następująco: jedzenie, które spadnie na podłogę i zostanie podniesione w ciągu pięciu sekund jest bezpieczne do spożycia, ponieważ w tak krótkim czasie bakterie nie są w stanie przylgnąć do powierzchni. Powątpiewanie w prawdziwość tej zasady przyniosło doświadczenie przeprowadzone w 2003 roku przez Jillian Clarke, która udowodniła, że bakterie są w stanie dostać się do jedzenie z podłogi niezależnie od czasu zetknięcia z nią. W maju 2007 roku grupa naukowców z uniwersytetu Clemson w Karolinie Południowej przeprowadziła dodatkowe badania na Salmonellach i okazało się, że czas kontaktu jedzenia z podłogą ma kluczowe znaczenie w ilości bakterii, które mogą się na nie przenieść. I tak ilość bakterii, które dostały się do jedzenia po pięciu sekundach wahała się w granicach od 150 do 8000 sztuk, natomiast na żywności pozostawionej przez jedną  minutę było już 10 razy więcej drobnoustrojów.

Polecamy: Co musimy wiedzieć o salmonellozie?

Ziarno prawdy w dziwnej zasadzie

Jak się okazuje - w każdym micie kryje się ziarno prawdy i tak też jest w tym przypadku. Ilość bakterii, które dostają się do żywności rzeczywiście rośnie w czasie, im szybciej podnosimy jedzenie z podłogi, tym mniej bakterii na nim będzie. Należy jednak pamiętać o tym, że wystarczy zaledwie 10 bakterii z rodzaju Salmonella, żeby wywołać infekcję dróg pokarmowych! Zatem podnoszenie jedzenia z podłogi wiąże się zawsze z wysokim ryzykiem zakażeń bakteriami niezależnie od czasu kontaktu z nią.

Podłoga podłodze nierówna

Na koniec kilka ciekawostek dotyczących czystości różnego rodzaju powierzchni. I tak: na pewno nie warto podnosić jedzenia z podłogi kuchennej, jak się okazało  na 1 in2 (1 cal kwadratowy = ok. 6,46 cm2) potrafi znaleźć się ponad 800 bakterii, dla porównania w śmietnikach ta ilość wynosi 400. Przedmiot, który nie powinien mieć kontaktu z jedzeniem to telefon komórkowy, jak się okazuje może się na nim znaleźć nawet 25 tys. komórek bakteryjnych na 1 in2.

Źródło: Health.howstuffworks.com.

Zobacz także: Bakterie lodówkowe - dlaczego są groźne?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)