By na co dzień cieszyć się dobrym samopoczuciem, musisz uzupełnić dietę o witaminy i mikroelementy. Zobacz, gdzie powinnaś szukać poszczególnych z nich!
fot. Fotolia
Witamina C
Witamina C neutralizuje wolne rodniki i wzmacnia system odpornościowy. Pamiętaj jednak, że gotowanie powodują obniżenie jej zawartości w produktach, dlatego staraj się spożywać warzywa i owoce na surowo. Bogatym jej źródłem są: czerwona papryka, brukselka, brokuły, szpinak, kapusta włoska, cytrusy oraz dzika róża, aronia, kiwi.
Witamina A
Wpływa na liczbę komórek układu odpornościowego. Bogatym źródłem witaminy A są produkty mleczne, masło, margaryna a także wątroba, jaja ,ryby, marchew, papryka, szpinak i szczypiorek.
Witamina E
Chroni organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Bogatym źródłem tej witaminy są: oleje, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, a także ryby oraz pomidory, brokuły, szpinak, papryka, porzeczki, morele, brzoskwinie.
B-karoten
Jest doskonałym przeciwutleniaczem. Bogatym źródłem b-karotenu są warzywa i owoce koloru żółtego oraz pomarańczowego: papryka czerwona, żółta, marchew, morele, brzoskwinie, a także warzywa barwy ciemnozielonej (szpinak, brokuły) oraz orzechy.
Omega-3
Kwasy omega 3 są kwasami tłuszczowymi wzmacniającymi układ odpornościowy. Znajdziesz je w oleju lnianym, tłustych rybach (łosoś, śledź), skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich.
Cynk
Łagodzi objawy przeziębienia oraz kaszel i katar. Znajduje się w produktach zwierzęcych, głównie w chudym mięsie, rybach, jajach, wątrobie, jak również w słoneczniku, pestkach dyni, czosnku, kapuście, kaszy gryczanej, otrębach owsianych, pieczywie razowym oraz nasionach roślin strączkowych.
Selen
Selen chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Dobrym jego źródłem są produkty zbożowe, podroby, ryby, pestki słonecznika, dyni, cytrusy, a także produkty mleczne.
Żelazo
Żelazo jest niezbędne do wytwarzania krwinek białych i przeciwciał. Pierwiastek ten ma również swój udział w niszczeniu komórek zarażonych wirusami oraz niszczy komórki nowotworowe. Bogatym jego źródłem są: wątroba, nasiona roślin strączkowych, płatki śniadaniowe, szpinak.
Na podstawie tekstu autorstwa Ewy Lipki-Kozanki, dietetyka klinicznego
Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’