1
z
5
DYNIA
Będziesz mieć po niej sokoli wzrok. Dynia, obok marchewki, jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który wzmacnia widzenie i zapobiega kurzej ślepocie. Jeśli więc pracujesz długo przy komputerze, często oglądasz telewizję, przyrządzaj jak najczęściej dania z dynią: surówki i sałatki, zupy.
Będziesz mieć po niej sokoli wzrok. Dynia, obok marchewki, jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który wzmacnia widzenie i zapobiega kurzej ślepocie. Jeśli więc pracujesz długo przy komputerze, często oglądasz telewizję, przyrządzaj jak najczęściej dania z dynią: surówki i sałatki, zupy.
2
z
5
BAKŁAŻAN
Wzmocnisz serce. Bakłażan obniża poziom cholesterolu, jest zatem polecany dla osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia oraz miażdżycą. Ponadto ma właściwości odtruwające, więc może wspomagać odchudzanie. Uwaga! Czasami powoduje wzdęcia. Powinny o tym pamiętać osoby mające problemy z układem trawiennym.
Wzmocnisz serce. Bakłażan obniża poziom cholesterolu, jest zatem polecany dla osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia oraz miażdżycą. Ponadto ma właściwości odtruwające, więc może wspomagać odchudzanie. Uwaga! Czasami powoduje wzdęcia. Powinny o tym pamiętać osoby mające problemy z układem trawiennym.
3
z
5
PATISON
Obniżysz ciśnienie krwi. Patison ma dużo potasu, niewiele sodu, działa też moczopędnie. Dzięki temu zapobiega zatrzymywaniu wody w tkankach oraz związanym z tym obrzękom. Dlatego warto go polecić nadciśnieniowcom. Zalety tego lekkostrawnego warzywa powinny też docenić osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, cierpiące np. na zespół nadwrażliwego jelita.
Obniżysz ciśnienie krwi. Patison ma dużo potasu, niewiele sodu, działa też moczopędnie. Dzięki temu zapobiega zatrzymywaniu wody w tkankach oraz związanym z tym obrzękom. Dlatego warto go polecić nadciśnieniowcom. Zalety tego lekkostrawnego warzywa powinny też docenić osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, cierpiące np. na zespół nadwrażliwego jelita.
4
z
5
KABACZEK
Odkwasisz organizm. Kabaczek zawiera składniki mineralne (wapń, potas, magnez), które przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Powinien być gościem na stołach „mięsożerców” (mięso zakwasza organizm, co może wywoływać zaburzenia przemiany materii, bóle głowy i mięśni oraz pogorszenie cery).
Odkwasisz organizm. Kabaczek zawiera składniki mineralne (wapń, potas, magnez), które przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Powinien być gościem na stołach „mięsożerców” (mięso zakwasza organizm, co może wywoływać zaburzenia przemiany materii, bóle głowy i mięśni oraz pogorszenie cery).
5
z
5
CUKINIA
Schudniesz! Mała cukinia ma niespełna 15 kalorii. Syci, ale nie tuczy. Zawiera sporo błonnika nierozpuszczalnego, który pobudza perystaltykę jelit, utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków, dzięki temu możesz szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Dania z cukinii wspomagają również trawienie, warto je polecić osobom, które cierpią na dokuczliwe zaparcia.
Schudniesz! Mała cukinia ma niespełna 15 kalorii. Syci, ale nie tuczy. Zawiera sporo błonnika nierozpuszczalnego, który pobudza perystaltykę jelit, utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków, dzięki temu możesz szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Dania z cukinii wspomagają również trawienie, warto je polecić osobom, które cierpią na dokuczliwe zaparcia.