Śniadaniowa ewolucja

Od urodzenia do ukończenia 36. miesiąca życia menu dziecka nieustannie się zmienia. Podobnie dzieje się z jego śniadaniem. Z badań NUTRICIA Polska wynika, że niemowlęta w wieku 0-12 miesięcy spożywają głównie mleko matki (prawie 50 proc.), ponadto otrzymują pokarm właściwy dla swojego wieku (prawie 40 proc) oraz niewielką ilość jedzenia „zwykłego”, tj. nie przeznaczonego dla nich (15 proc.).
Od urodzenia do ukończenia 36. miesiąca życia menu dziecka nieustannie się zmienia. Podobnie dzieje się z jego śniadaniem. Z badań NUTRICIA Polska wynika, że niemowlęta w wieku 0-12 miesięcy spożywają głównie mleko matki (prawie 50 proc.), ponadto otrzymują pokarm właściwy dla swojego wieku (prawie 40 proc) oraz niewielką ilość jedzenia „zwykłego”, tj. nie przeznaczonego dla nich (15 proc.).

Z wiekiem proporcje te się zmieniają: maleje ilość podawanego mleka, rośnie ilość pokarmów „typowo dorosłych” oraz nieznacznie maleje podawanie produktów żywnościowych dla dzieci (niecałe 30 proc.). Śniadaniowa ewolucja

Pełen zestaw składników
Śniadanie, jako pierwszy posiłek po kilkugodzinnej nocnej przerwie, musi być wystarczająco pożywne, by dostarczać energii na aktywną porę dnia. Prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na kondycję fizyczną i intelektualną dziecka, dlatego śniadanie powinno dostarczać odpowiednich dawek białka, węglowodanów i tłuszczów nienasyconych oraz witamin i składników mineralnych. Zimą szczególnie ważne jest, by śniadanie przygotowane było w postaci ciepłego posiłku i rozgrzewało malca przed wyjściem na spacer.

Rodzice powinni pamiętać, że stanowią wzór dla swojego dziecka, które bardzo szybko się uczy i przyswaja ich nawyki. Zadbajmy, aby były to tylko zdrowe nawyki, stosując:
  • codziennie owoce i warzywa – jako dodatek do śniadania lub przekąska w ciągu dnia;
  • zamiast soli – zioła, minimum cukru;
  • tłuszcze – najlepiej roślinne;
  • zboża z pełnego przemiału – jako źródło błonnika;
  • nabiał każdego dnia.
A po śniadaniu – i nie tylko - jak najwięcej ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu.

Błędy żywieniowe
Mamy często będąc w pośpiechu i nie wiedząc, co podawać dziecku na śniadanie, dają kilkunastomiesięcznym maluchom to, co jedzą dorośli, na przykład jajecznicę i parówki. To błąd. Podobnym błędem jest dosładzanie lub dosalanie potraw maluchów, podawanie gotowych, wysoko przetworzonych produktów garmażeryjnych lub typu „fast food”, czy jedzenie posiłków „w towarzystwie” telewizora.

Jak być powinno?
Niemowlęta
Dieta dziecka zmienia się wraz z jego rozwojem. Od pierwszych dni życia niemowlę potrzebuje odpowiednich dawek energii oraz niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników mineralnych. Najmłodszym niemowlętom do 6. miesiąca życia wszystkich potrzebnych składników pokarmowych dostarcza mleko – mamy lub modyfikowane. Jednak już w połowie pierwszego roku warto uzupełnić dietę malucha bardziej sycącymi składnikami, jak mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku ryżowego, sam kleik czy kaszka. Po 12. miesiącu życia dziecka można podawać już pokarmy o stałej konsystencji coraz bardziej wymagające gryzienia (serki, warzywa, zboża, naleśniki).

Juniorzy
Dla dzieci w drugim roku życia idealne śniadanie to kaszka mleczna, np. BoboVita, nieco starsze maluchy mogą zjeść płatki śniadaniowe na mleku (do końca 3. roku życia - wyłącznie na mleku modyfikowanym). Dla urozmaicenia i wprowadzenia nowych smaków i konsystencji można przygotować dwuletniemu łasuchowi kanapki z wędliną, jajko lub twarożek z natką pietruszki. Kanapki warto wzbogacić dodatkiem warzywnym lub świeżymi owocami. Absolutnie nie można zapominać o mleku. Dzieci do ukończenia 36. miesiąca życia powinny pić codziennie mleko modyfikowane lub produkty pochodzenia mlecznego (jogurt lub maślankę).
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)