8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach
1. Wybierając słodycze, czytaj etykiety i sięgaj po te, na których opakowaniach cukier występuję na jak najdalszej pozycji (im dalej na etykiecie, tym go mniej w produkcie).2. Jednymi z najzdrowszych zamienników przemysłowych słodyczy są suszone owoce (daktyle, morele, śliwki, inne). Ich przewaga nad „sztucznymi” łakociami polega m.in. na tym że oprócz glukozy dostarczającej „paliwo” do mózgu zawierają również wartości odżywcze. Powolne suszenie to znany od wieków i najbardziej naturalny sposób przechowywania owoców, dzięki któremu zawarte w owocach witaminy i sole mineralne są dostępne przez cały rok.
4. Jeśli lubisz czekoladę, sięgaj po tzw. gorzką lub surową. Warto pamiętać, że naturalne ziarna kakao po rozgryzieniu są bardzo gorzkie, ale to one zawierają najwięcej magnezu i cennych przeciwutleniaczy. Czekolada mleczna powstaje podczas mieszania zmielonych ziaren kakao, cukru, mleka i masła kakaowego. Warto dokładnie przeczytać etykietę, która podaje zawartość kakao w produkcie, a także sposób jej wytwarzania i pochodzenia surowców.
5. Słodycze powinno się jeść przed godziną 15 (najlepiej między godz. 11 a 13 kiedy przypada największa wydolność trzustki zajmującej się metabolizowaniem cukru). Wieczorem powodują bezsenność - cukier jest sygnałem dla mózgu, że ma pracować nie odpoczywać.
6. Często potrzeba na słodycze wzrasta ok. godz. 17. Warto wówczas nie ulec pokusie i poszukać zdrowego cukru np. w warzywach (szczególnie polecamy tu puree z dyni!).
7. Według zasad zdrowego żywienia najlepiej spożywać jedną słodką przekąskę dziennie. Wyjątkiem jest dieta owocowa, którą można stosować w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych produktów – wybieramy jeden dzień w tygodniu, kiedy jemy tylko owoce i pijemy z nich soki, za to w dowolnych ilościach.