Rzodkiewka

Małe, czerwone kulki polecane są przez lekarzy i dietetyków jako skuteczne lekarstwo przeciw wiosennemu zmęczeniu i wyczerpaniu. Najsmaczniejsze są rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, soczyste o łagodnym smaku.
/ 15.05.2012 06:44

Małe, czerwone kulki polecane są przez lekarzy i dietetyków jako skuteczne lekarstwo przeciw wiosennemu zmęczeniu i wyczerpaniu. Najsmaczniejsze są rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, soczyste o łagodnym smaku.

100 gram rzodkiewki dostarcza 21 kalorii. Są bogatym źródłem wielu składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, siarka, miedź, fosfor. Nazywane są jarzyną “pięknych włosów”. Zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Stanowią doskonały środek na polepszenie pamięci dla dzieci i młodzieży uczącej się. Olejek gorczycowy zawarty w nich daje im ostry smak, ale jednocześnie tonizuje nadmiar kwasów w żołądku. Rzodkiewki zapobiegają niestrawności, likwidują zgagę. Leczą nadkwaśność żołądka, przepłukują nerki, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zwiększają apetyt. Powinny również o nich pamiętać w swojej diecie osoby cierpiące na reumatyzm i gościec.

Rzodkiewka

Ich smak zależy od odmiany, rodzaju gleby i warunków pogodowych. Długie odmiany rzodkiewki mają szklisty miąższ, są bardziej soczyste i delikatne w smaku. Najsmaczniejsze są świeżo zerwane, gdyż długo przechowywane szybko więdną i stają się gąbczaste. Aby dłużej zachować ich świeżość należy zachować cały pęczek, a następnie włożyć go liśćmi do wody, tak, aby wystawały tylko korzenie.

Najzdrowsze są rzodkiewki spożywane na surowo, jako dodatek do chleba lub surówek. Można także podawać je duszone z marchewką, pietruszką i selerem, polane sosem koperkowym. Równie smaczne są rzodkiewki “z wody” z masłem i przyrumienioną tartą bułką. Jeść można także liście rzodkiewki, łącząc je z sałatą lub świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Liście mają te same wartości odżywcze i smakowe, co korzenie.

Możemy przetworzyć je również na oryginalną marynatę, którą można będzie zimą zaimponować gościom.

PRZEPIS

1 kg rzodkiwek, 20 dag cukru, 3/4 szklanki octu 10-procentowego, 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu zielonego, 2 łyżeczki soli.

Rzodkiewki umyć, odciąć liście i korzonki. Każdą nakłuć w kilku miejscach drewnianą wykałaczką. Zagotować półtora litra wody, dodać ocet, cukier, sól, olej oraz pieprz czarny i zielony. Rzodkiewki włożyć do wywaru, gotować 2 minuty i wyjąć. Następnie rozłożyć je do słoików i zalać zimnym wywarem. Jeśli rzodkiwki mają być dłużej przechowywane, trzeba je pasteryzować przez 15 minut. Podawać do mięs, pasztetów i ryb. Przydadzą się też jako składniki pikantnych sałatek.
 

Redakcja poleca

REKLAMA