Akacjowy – ma jasnosłomkową barwę. Po skrystalizowaniu staje się biały lub kremowożółty. Bardzo słodki, pachnie kwiatami akacji.
Rzepakowy – płynny ma bardzo jasną barwę. Po skrystalizowaniu jest biały lub szarokremowy. Ma łagodny smak z nutką goryczy i przyjemny zapach rzepaku.
Lipowy – płynny miód ma jasnobursztynową barwę. Po skrystalizowaniu staje się złocistożółty lub białawy. W smaku jest dość ostry, czasem lekko gorzkawy o przyjemnym aromacie kwiatów lipy.
Wielokwiatowy – ma kolor od jasnokremowego do herbacianego, łagodny smak i aromat przypominający zapach wosku.
Wrzosowy – po odwirowaniu z plastra ma konsystencję galaretowatą, kolor czerwonobrunatny. Krystalizuje dość szybko, przybierając konsystencję masła i żółtobrunatną barwę. Świeży pachnie delikatnie kwiatami wrzosu.
Spadziowy – ma ciemną barwę, od brązowej po czarną. Zebrany ze świerka, sosny lub jodły ma zapach igliwia, z lipy czy klonu – korzenny.
Miody Świata
Miód warto też przywieźć z zagranicznych podróży. Trzeba jednak kupować go w sprawdzonych źródłach i upewnić się, że ma atest.
* Miód piniowy z Turcji ma jasnobrązową barwę, delikatny zapach igliwia i żywicy oraz łagodny smak. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i antybiotycznie. Pomocny przy schorzeniach dróg oddechowych.
* Miód kasztanowy z Włoch ma ciemnobrązową barwę, gorzki smak i intensywny zapach. Wspomaga trawienie oraz leczenie anemii.
* Miód lawendowy z Francji ma jasnokremową barwę i delikatny aromat kwiatów lawendy. Zalecany przy nerwicy, stresie, przewlekłym zmęczeniu, bólach głowy oraz bezsenności.
* Miód manuka z Nowej Zelandii ma złoto-brązową barwę, smak herbaty z miodem i silny aromat. Działa bakteriobójczo, stosowany jako okład przyspiesza gojenie się ran.