Przekąski między posiłkami - co warto wiedzieć

przekąski między posiłkami fot. Fotolia
Pewnie nawet nie traktujesz ich jak posiłku. A przekąska może być całkiem sporą porcją energii! Gdy źle ją wybierzesz - przytyjesz!
Agata Bernaciak / 21.10.2013 12:48
przekąski między posiłkami fot. Fotolia

1. Przekąska może być małym posiłkiem

Przegryzka nie jest daniem, a raczej pożywieniem, które zaspokaja niewielki głód między głównymi posiłkami. To, co jesz musi być zatem dostosowane do całodziennego bilansu energetycznego (kaloryczność przekąski powinna stanowić 1/6 całości) i oprócz tego powinno dostarczać również wartościowych składników odżywczych.

2. Duża ich ilość zmniejsza apetyt na jedzenie

Zgodnie z definicją przekąski podaje się między posiłkami, ale warto pamiętać, by nie jeść ich tuż przed obiadem czy kolacją – chodzi o to, żeby nie stracić ochoty na bardziej pożywny główny posiłek, bo przekąska w żadnym wypadku nie może go zastąpić. Nie powinnaś też wciąż czegoś podgryzać. Osoby o dobrym apetycie nabawią się w ten sposób nadwagi, a niejadki stracą apetyt na wartościowe posiłki.

3. Nie wszystkie przekąski są zdrowe

Małe co nieco trzeba wybierać szczególnie starannie – nie mogą to być byle jakie produkty, które pomogą dotrwać do obiadu. Tymczasem gotowych, wysoko przetworzonych, wydawałoby się nieszkodliwych przekąsek pełne są sklepy spożywcze (np. słone paluszki, batoniki). Reklamy, a nawet samo umiejscowienie ich w sklepie oraz informacje na opakowaniach zachęcają do kupna, jednak nie ulegaj temu. Dla własnego zdrowia!

4. Gotowe przekąski często są niezdrowe

Mowa tu o paluszkach, ciastkach, herbatnikach, batonikach czy czipsach, czyli produktach wysoko przetworzonych. Są one bardzo kaloryczne i mają niewiele wartościowych składników odżywczych. Na przykład herbatniki zawierają niezdrowe tłuszcze trans, a pieczywo cukiernicze dodatkowo środki spulchniające, czipsy zaś dużo soli, tłuszczu i konserwantów, a kolorowe słodycze (cukierki, żelki) – barwniki i cukier.

5. Warzywa i owoce to dobre przekąski

Najlepsze, bo zdrowe, są krojone w słupki świeże warzywa, np. papryka, ogórek, marchewka, kalarepka - surowe, krótko ugotowane lub zblanszowane, np. brokuły, kalafior, marchewka. Nadają się nawet do zabrania w szczelnym pudełku do pracy. W domu możesz do nich szybko przygotować jogurtowy dip ze szczypiorkiem lub ziołami. Na przekąskę świetnie nadają się również krojone w cząstki owoce – gruszki, jabłka, kulki soczystego melona czy śliwki.

6. Przekąski można łatwo przygotować w domu

Może to być domowy biszkopt lub ciasteczka, np. owsiane – w metalowej puszce przetrwają kilka dni, a ty będziesz miała pod ręką zdrową przekąskę. W domu możesz też przygotować sok wyciskany ze świeżych owoców, kisiel z soku owocowego lub domowy budyń.

7. Orzechy i suszone owoce

Warto pamiętać, że suszone owoce są dość kaloryczne, ale również baaardzo zdrowe. Staraj się kupować te niezawierające konserwantów. Z orzechami trzeba postępować ostrożnie, bo zdarza się, że możesz mieć na nie alergię.

napisane na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Twoje dziecko

Redakcja poleca

REKLAMA