fot. Fotolia
Produkty korzystnie wpływające na zdrowie serca
Istnieją silne zależności pomiędzy jedzeniem a układem krążenia. Aby zachować równowagę i zapobiegać chorobom oraz cieszyć się zdrowiem jak najdłużej przy istniejących już schorzeniach, warto zwrócić uwagę na poniższe produkty i włączyć je do swojej diety:
- płatki owsiane są źródłem rozpuszczalnego w wodzie błonnika, ich spożycie może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych oprócz rozpuszczalnego w wodzie błonnika zawierają antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki (wolne rodniki uszkadzają naczynia krwionośne, błony komórkowe, przyczyniając się do powstawania miażdżycy i jej powikłań - zawału, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej). Dodatkowo warzywa i owoce są źródłem potasu, który bierze udział w regulacji ciśnienia krwi
- w szczególności owoce jagodowe i cytrusowe, pomidory, brokuły, borówki, czarne porzeczki, grejpfruty są dobrym źródłem antyoksydantów
- cebula, czosnek, czerwone winogrona i wino zawierają substancje o działaniu przeciwkrzepowym
- marchew i dynia zawierają najwięcej β-karotenu, który chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem
- jabłka zawierają dużo pektyn, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL)
- olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek posiadają najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, są bogate w kwas oleinowy, który zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL), nie powodując zmian w stężeniu HDL (dobry cholesterol).
- olej słonecznikowy i sojowy są bogatym źródłem kwasów omega-6 oraz omega-3, które w istotny sposób obniżają poziom cholesterolu
- makrela, śledzie, łosoś, tuńczyk, sardynki są bogate w wielonienasycone kwasy omega-3
- orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodatkowo zawierają duże ilości witaminy E, niszczą wolne rodniki uszkadzające naczynia krwionośne.
Dzięki zrównoważonej diecie bogatej w powyższe, przykładowe składniki, możemy zadbać o nasz układ krążenia. Już po kilku tygodniach zmiany odżywiania można zaobserwować pozytywne efekty, czyli spadek cholesterolu czy nadciśnienia. Dodając do tego regularny wysiłek fizyczny mamy receptę na długie i szczęśliwe życie.
Źródło: Materiały prasowe kampanii “Stawka to życie. Zastawka to życie”
Zobacz także: Jak owies wpływa na zdrowie?