Owocowy kalendarz

Po warzywa, owoce oraz soki warto sięgać jak najczęściej. Ich optymalną dawką dla naszego organizmu jest 5 porcji dziennie. Które z nich wybrać? Im większa różnorodność, tym lepiej. Warto jednak dowiedzieć się, jakie witaminy i składniki mineralne oferują nam ich poszczególne gatunki, aby czerpać jak najwięcej korzyści dla naszego zdrowia.
/ 01.11.2009 12:52
Po warzywa, owoce oraz soki warto sięgać jak najczęściej. Ich optymalną dawką dla naszego organizmu jest 5 porcji dziennie. Które z nich wybrać? Im większa różnorodność, tym lepiej. Warto jednak dowiedzieć się, jakie witaminy i składniki mineralne oferują nam ich poszczególne gatunki, aby czerpać jak najwięcej korzyści dla naszego zdrowia.

Siła przyzwyczajenia
Warzywa, owoce i soki często są jednym z wielu składników obiadu czy śniadania. Brawo! Jednak to za mało. Przyjrzyjmy się poza tym, jakie warzywa i owoce wybieramy. Jak obiad, to oczywiście ziemniaki, mizeria, tarta marchewka. Jak kanapka – to z pomidorkiem i sałatką. Słusznie. Musimy jednak być ostrożni, aby do naszych posiłków nie wkradła się nuda. Poza tym – różne warzywa oferują tak różne witaminy, że warto sięgać po nieznane nam gatunki czy rzadziej spożywane odmiany. Jako element obiadu – zamiast ziemniaków – równie dobrze sprawdzi się brukselka, szparagi, brokuł, kalafior. Zwłaszcza że pierwsze z nich – jako rośliny zielone – oferują cenny kwas foliowy, którego nie znajdziemy nigdzie indziej.
Do grupy owoców i warzyw zielonych zalicza się także groszek, sałatę, ogórki, szpinak, brukselkę, brokuły, agrest. Ale matka natura wykazała się dużą fantazją i możemy cieszyć się pięcioma grupami kolorystycznymi. Każda z nich oferuje nam odmienne witaminy i składniki mineralne, dlatego warto sięgać po różne kolory, a najlepiej – niech nasze codziennie 5 porcji warzyw, owoców lub soku reprezentuje 5 grup kolorystycznych. Poza grupą zieloną wyróżnia się czerwoną (pomidory, papryka, jabłko, granat, arbuz, truskawki itp.), żółto-pomarańczową (banan, ananas, pomarańcze, marchewka, melon), białą (awokado, kalafior, por, kapusta pekińska, cebula, czosnek) oraz czarną (borówki, aronia, bakłażan, czarne porzeczki). Warto tak uzupełniać swoją dietę, by w codziennym jadłospisie znalazły się warzywa, owoce i soki z każdej z grup kolorystycznych.
Dieta prawidłowo zbilansowana musi być urozmaicona, czyli zawierać różnorodne produkty spożywcze, w tym koniecznie produkty zbożowe z grubego przemiału, owoce i warzywa przy każdym posiłku, odpowiednią ilość płynów. Warunkiem prawidłowego żywienia jest regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Przy różnorodnej diecie nie grożą nam niedobory niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników, których codziennie potrzebujemy około 60 – twierdzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Owocowy kalendarz

Owocowy kalendarz
Natura idzie swoim rytmem. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce sezonowe oraz wytworzone z nich soki. W danych porach roku nasz organizm ma różne potrzeby – zimą potrzebujemy wzmocnić naszą odporność, podczas roku szkolnego dzieci potrzebują witamin, aby wzmocnić koncentrację, wiosną musimy się bronić przed przesileniem i szybko nabrać energii po zimie, latem – w gorące dni – jesteśmy bardziej spragnieni. Sezonowe warzywa i owoce oferują to, czego akurat potrzebuje nasz organizm i wtedy też są najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Jak zatem wygląda owocowo-warzywno-sokowy kalendarz zdrowia?

Wiosna
Wiosna to prawdziwy zastrzyk energii! Po krótkich dniach w końcu przybywa światła, słońca, dni robią się coraz cieplejsze, aż wszystko wybucha zielenią! Zanim jednak nadejdą ciepłe dni, nasz organizm potrzebuje wzmocnienia – witaminowej bomby, aby nie ulec wiosennemu przesileniu. Mile widziane zatem będą owoce i warzywa zawierające witaminę C oraz sezonowe, czyli nowalijki. Młoda sałata, młoda cebulka, kapusta oraz pierwsze marchewki dodadzą nam energii. Zwłaszcza że kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, a także witaminę E – ukochaną witaminę wszystkich kobiet (działa na cerę). Wiosną lepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, a sięgnąć w ich zastępstwie po sok pomarańczowy lub grejpfrutowy.

Lato
Lato to prawdziwa eksplozja świeżych warzyw i owoców! Najedzmy się ich jak najwięcej. Korzystajmy z dobrodziejstw ciepłego słońca, w promieniach którego dojrzewają truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki. Lato to czas, kiedy nasze zmysły intensywnie pracują – wszystko kwitnie, dni są gorące, noce ciepłe, świat wypełniają kolory, a powietrze – zapachy. Rozkoszujmy się zatem smakiem świeżych warzyw i owoców. Żyjmy intensywnie! W gorące dni najlepiej wybierać soczyste owoce – arbuzy, melony, brzoskwinie. Podczas wycieczki do lasu nazbierajmy świeżych poziomek, borówek lub jeżyn – najedzmy się ich jak najwięcej – zwłaszcza że borówki bardzo dobrze działają na nasz wzrok, a także na trawienie. Nie zapominajmy jednak i o warzywach: groszku, młodych ziemniakach, letnich pomidorach. A w czasie letnich upałów pijmy dla orzeźwienia soki owocowe i warzywne.

Jesień
Jesień to czas jabłek! Wówczas są one najlepsze. Jabłko jest też najpopularniejszym owocem w naszym kraju – i słusznie. Jabłka zawierają błonnik (ułatwiający trawienie), witaminę C (która wzmacnia odporność), witaminę B (wzmacnia włosy i paznokcie), a także potas, bor, magnez, fosfor, które dodają energii i koją nerwy. Jesienią powinniśmy się wzmacniać. Szare jesienne dni to czas, kiedy wiele osób zmaga się z depresją, obniżką formy i złym samopoczuciem. Dlatego warto sięgać po owoce, warzywa oraz soki zawierające potas, magnez oraz witaminę C, by uchronić się nie tylko przed jesiennym chłodem, ale i jesienną aurą.

Zima
Zima nie musi być szara i męcząca. Pamiętaj, by regularnie wzmacniać organizm, sięgając po owoce, warzywa oraz soki z witaminą C, czyli cytrusy, kiwi, jabłka, paprykę, ziemniaki, a także sałatę i szpinak. Warto zgromadzić małe zapasy na zimę w postaci zamrożonych warzyw i owoców. Ale warto korzystać przede wszystkim z cytrusów, które wtedy są najlepsze. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny to prawdziwy zastrzyk witaminy C! A ponadto, gwarantują również poprawę nastroju: aromatyczne, w kolorach słońca, soczyste, słodkie. Dlatego spożywaj cytrusy w każdej postaci: w całości, w sałatce, jako sok, a przeziębienie z pewnością cię ominie. Gdy natomiast zatęskni nam się za smakiem letnich jabłek czy pomidorów, idealnym rozwiązaniem będzie sok z tych owoców i warzyw.

Bez względu na porę roku potrzebne nam są codziennie te same składniki: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik i płyny. Dzięki nim organizm może prawidłowo funkcjonować. Większości z nich nie jest w stanie magazynować, więc powinny być serwowane każdego dnia co 3-4 godziny, nie zapominając o śniadaniu przed wyjściem z domu. Nie musi być duże, ani skomplikowane- wystarczy kilka łyżek musli z mlekiem i szklanka soku, ale to ono da nam energię na początek dnia – doradza dr Agnieszka Jarosz.

Czerp z natury to, co najlepsze! Wybieraj przede wszystkim sezonowe warzywa, owoce oraz zawsze dostępne soki, bowiem te oferują ci to, czego potrzebujesz w danej porze roku. Pamiętaj, by spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie i staraj się, by porcje były odmienne i należące do różnych grup kolorystycznych. I ciesz się urokami wiosny, lata, jesieni i zimy. Każda z tych pór ma bowiem swój wyjątkowy urok…

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA