Nawet nie wiesz, ile zdrowych substancji ląduje codziennie w twoim koszu na śmieci. Kuchenne odpadki to jedne z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych.
1. Skórka kiwi
Co zawiera? Witaminę C, przeciwutleniacze, błonnik
Jak przyrządzić? Zielony mus: skórkę jednego lub dwóch kiwi zmiksuj z jabłkiem (oczywiście ze skórką) i kilkoma zielonymi winogronami. Dodaj łyżeczkę miodu i pół szklanki jogurtu naturalnego.
2. Liście selera
Co zawierają? Błonnik, magnez, wapń, witaminę C
Jak przyrządzić? Sałatka z selerem: garść liści opłucz, osusz i posiekaj. Wymieszaj z pokrojoną pieczoną piersią z kurczaka, łyżką kukurydzy z puszki i pokrojonym ogórkiem kiszonym.
3. Liście brokuła
Co zawierają? Beta-karoten, sulforafan
Jak przyrządzić? Surówka: brokułowe listki umyj i poszatkuj, dodaj startą na tarce marchewkę i jabłko. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i łyżką oleju rzepakowego.
4. Nasiona cukinii
Co zawierają? Nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez
Jak przyrządzić? Chrupiąca przekąska: Dokładnie oczyść i wypłucz nasiona, skrop oliwą, posyp solą i curry. Rozsyp na blasze i piecz w temperaturze 160°C na złoty kolor.
napisane na podstawie tekstu opublikowanego w miesięczniku Vita
7 warzyw, dzięki którym można przetrwać zimę