Tymczasem do zdrowej diety namawiają nas wszyscy. I słusznie! Warto jednak wprowadzić ją w życie świadomie, z dbałością o każdy szczegół – tak, by nasze korzyści były maksymalne!
Matka natura jest bardzo hojna – możemy przebierać w niezliczonych odmianach owoców, warzyw oraz wytworzonych z nich soków. I tu też zaczynają się schody. Powszechnie wiadomo, że wszystkie warzywa oraz owoce są źródłem witamin, jednak zazwyczaj na tym się kończy nasza wiedza.
Pierwsza niespodzianka pojawia się wraz z zagadnieniem odpowiedniej ilości. Okazuje się, że aż 80% Polek uważa, że przysłowiowe jabłuszko na dzień w zupełności wystarcza. Tymczasem zaledwie 15% kobiet jest świadoma, że właściwą ilością jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku na dzień. „Na zaspokojenie potrzeb organizmu należy dostarczać wszystkie niezbędne składniki regularnie, najlepiej co 3-4 godziny. Organizm wielu z nich nie jest w stanie wyprodukować, ani zmagazynować, dlatego należy je dawkować co jakiś czas. Zastosowanie np tylko 2 . posiłków w ciągu dnia spowoduje, że organizm skupi się na magazynowaniu energii, a nie wykorzystaniu właściwym innych składników, jak witaminy czy minerały, część z nich stracimy bezpowrotnie, a to odbije się na naszym zdrowiu – komentuje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Każdy z nas musi zatem na bieżąco uzupełniać witaminowe zasoby. Jednak każdy z nas ma różne potrzeby – i tu ogólna wiedza nie wystarcza. Bądźmy zatem bardziej dociekliwi!
Ciekawość – pierwszy stopień do zdrowia
Warto dowiedzieć się, jakie witaminy oferują nam konkretne warzywa, owoce lub soki i jakie posiadają właściwości, by w pełni móc korzystać z ich bogactwa.
Nie wrzucajmy zatem wszystkich ich odmian do jednego worka i zweryfikujmy krążące w eterze przekonania. Jednym z takich uproszczeń jest utożsamianie praktycznie wszystkich warzyw i owoców z dietą, a przecież sięgać po nie trzeba zawsze, a nie tylko wtedy, gdy chcemy pozbyć się paru kilogramów. Z kolei dla kilku wybranych warzyw i owoców jesteśmy zbyt surowi. Na przykład oskarża się ziemniaki, że są tuczące, podczas gdy zapomina się o ich dobroczynnym działaniu na cerę, dzięki dużej zawartości potasu.
Natomiast mylne bywają „lekkie” i rześkie owoce, które wręcz machinalnie kojarzone są z właściwościami odchudzającymi. Lekki arbuz nie jest bardziej dietetyczny od poczciwych pomidorów, zwłaszcza że te ostatnie zawierają więcej włókien, więc wymagają od naszego organizmu więcej energii do ich strawienia i dzięki temu spalamy więcej kalorii.
Nie oznacza to, że osoby na diecie mają unikać jak ognia konkretnych warzyw czy owoców – wręcz przeciwnie – zamiast opierać się na żywieniowych przesądach, warto sięgać po różnorodne warzywa i owoce, nie zapominając też o sokach – wygodnej owocowo-warzywnej porcji, która nie tylko ugasi pragnienie, ale też dostarczy nam porcję witamin, tak potrzebną również w czasie diety.
Owoce, warzywa i soki na małego głoda
Silną konkurencją dla warzyw, owoców oraz soków są tzw. zapychacze. Prawie 50% badanych kobiet tłumaczy się, że brak im czasu, aby sięgnąć po owoc, warzywo lub sok kilka razy dziennie. Rzadko myślimy o nich, gdy chcemy uciszyć małe napady głodu. W pracy, w nieustannym pośpiechu często potrzebujemy się czymś szybko „zapchać”. Wydaje nam się, że owoce, warzywa, soki może i ugaszą pragnienie, ale pozostawią uczucie głodu... nic bardziej mylnego!
Wiele gatunków warzyw i owoców jest wręcz stworzona do tego, by sycić głód. Awokado znane było już w minionych wiekach, kiedy podczas długich żeglug zastępowało żaglarzom mięso, dzięki wysokiej zawartości tłuszczów roślinnych. Również banan jest niezwykle sycącym owocem. Ale nie tylko. W zasadzie większość warzyw i owoców może z łatwością uciszyć mały głód, a to dzięki temu, że zawierają one dużo błonnika, przez co stwarzają uczucie sytości. Nasz organizm bowiem nie trawi błonnika, co ma jeszcze dodatkowy plus, ponieważ błonnik pobudza perystaltykę jelit i ułatwia dzięki temu cały proces trawienia i zapobiega zaparciom. Zawsze możemy też w zastępstwie świeżych warzyw i owoców sięgnąć po gęsty przecierowy sok. Owoce, warzywa nie tylko ugaszą mały głód, ale dostarczą naszemu organizmowi wiele cennych witamin oraz energii do pracy.
Warzywa, owoce oraz soki zawierają o wiele więcej cennych witamin i składników mineralnych niż nam się wydaje. Warto poszerzyć swoją wiedzę o właściwości poszczególnych warzyw, owoców i wytworzonych z nich soków, by czerpać jak największe korzyści o każdej porze roku.
źródło: Materiały prasowe