1
z
5
Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria
2. Szynki i kiełbasy. Mięsne produkty są konserwowane azotanami i azotynami, które mają prawdopodobne działanie rakotwórcze. Są to te same związki które występują w dymie papierosowym oraz dymie wędzarniczym. Mogą one powodować nowotwory wątroby, przełyku oraz układu oddechowego.
2
z
5
Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria
3. Frytki. Podczas smażenie w bardzo rozgrzanym, głębokim tłuszczu powstaje kilka grup szkodliwych związków, w tym wolne rodniki, które uszkadzają komórki, zubożają organizm w witaminy A i E oraz mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i nowotworów. Inne szkodliwe związki obniżają znacznie strawność tłuszczów, a w większych ilościach wywołują biegunki i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ostatnia grupa związków ma właściwości mutagenne i kancerogenne oraz może wywoływać uszkodzenia wątroby, serca i nerek.
3
z
5
Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria
4. Chipsy. Chipsy podobnie jak frytki są smażone w bardzo głębokim tłuszczu. Wysoka temperatura sprzyja powstawaniu tłuszczów trans, które są jedną z głównych przyczyn miażdżycy i chorób sercowo- naczyniowych w krajach wysoko rozwiniętych. Ponadto w procesie smażenie chipsów powstaje akryloamid - związek o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym, przyczyniającym się do rozwoju nowotworu jelita grubego.
4
z
5
Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria
5. Pieczone ziemniaki. Zdarza cie się, że po zjedzeniu pieczonych ziemniaków boli cie brzuch? To dlatego, że związki powstające podczas ich podpiekania ograniczają strawność białek oraz hamują działanie soków trawiennych. Poza tym zwiększają wydalanie składników mineralnych takich jak wapń, cynk, miedź, żelazo, magnez, sód oraz powodują wzrost alergenności produktów mlecznych.
5
z
5
Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria
6. Podpiekany chleb
Robiłaś kiedyś karmel? Wsypujesz cukier do garnka i podgrzewasz. Po chwili rumieni się na złocisty brązowy kolor. Jest to tzw. reakcja Maillarda, która zachodzi również w trakcie pieczenia pieczywa, ciasta czy innych produktach zawierających cukier. Z jednaj strony jest to zjawisko pożądane, gdyż nadaje wypiekom złotobrązową barwę, sprawia, że ładnie pachną i mają chrupiącą skórkę. Jednak im bardziej spieczony chleb tym bardziej szkodliwe działanie na organizm. Związki powstające podczas podpiekania tostów obciążają przewód pokarmowy oraz mają prawdopodobne działanie kancerogenne. W badaniach laboratoryjnych na szczurach stwierdzono, że związki Maillarda ulegają kumulacji w wątrobie, nerkach i trzustce oraz maja działanie cytotoksyczne. ///Autor tekstu do galerii: dietetyk Agnieszka Kopacz