Młodość na talerzu

Oto produkty skuteczniejsze od kosmetyków. Działają od wewnątrz, dając długotrwały efekt. A na dodatek są pyszne!
/ 14.04.2008 11:43
Chcesz jak najdłużej wyglądać pięknie i młodo? Zaprzyjaźnij się z antyoksydantami. Choć ta nazwa brzmi tajemniczo, to kryją się pod nią dobrze znane witaminy (np. A, C i E) oraz składniki mineralne (np. selen). To one chronią twoją skórę i cały organizm przed szkodliwym wpływem środowiska i stresem. A właśnie te czynniki sprzyjają tworzeniu się wolnych rodników, które z kolei przyspieszają proces starzenia się i powstawania zmarszczek.




Gdzie szukać sprzymierzeńców młodości? Otóż najlepszym ich źródłem są świeże warzywa i owoce oraz oliwa z oliwek, olej i orzechy. Ale pozytywnie wpływają też inne produkty (zobacz poniżej). Staraj się komponować z nich jak najbardziej urozmaicone potrawy. Dzięki temu twój organizm otrzyma wszystko, czego potrzebuje, by jak najdłużej zachować dobrą kondycję i młody wygląd.

Warzywa i owoce
Do każdego posiłku! Wybieraj głównie te o intensywnej barwie – czerwone, pomarańczowe i ciemnozielone.
- beta-karoten - przekształca się w organizmie w wit. A, która stymuluje produkcję kolagenu, poprawia elastyczność skóry, chroni przed promieniowaniem UV.
- witamina C - wspomaga produkcję kolagenu, poprawia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych, a także przyspiesza gojenie się ran.
- potas - wykazuje działanie odwrotne do sodu (głównego składnika soli), dba o właściwe uwodnienie komórek.

Orzechy i oleje
Dwa razy dziennie! Jedz różne rodzaje orzechów. Do potraw dodawaj oleje.
- kwasy omega 3 i 6 - to korzystne tłuszcze wchodzące w skład ścian komórkowych. Dbają o odpowiednie natłuszczenie skóry i chronią przed jej wysuszeniem.
- witamina E - hamuje proces starzenia się, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Poprawia też nawilżenie skóry.

Mięso
Raz dziennie! Najlepiej jadaj mięso czerwone, a także podroby i drób.
- żelazo - zapewnia odpowiednie dotlenienie komórek skóry, a przez to prawidłowe ich funkcjonowanie.
- białka - stanowią źródło tyrozyny, aminokwasu potrzebnego do syntezy melaniny – barwnika chroniącego skórę przed promieniowaniem UV.
- selen - to główny antyoksydant, który chroni ściany komórkowe przed uszkodzeniami. Ułatwia też usuwanie z organizmu szkodliwych substancji (powstających np. w czasie palenia papierosów, picia aloholu).

Zboża
Przez cały dzień! Sięgaj po różne rodzaje pieczywa, płatków, ryżu i kasz.
- witaminy B - wszystkie są korzystne dla skóry. Witamina B5 zapewnia jej odpowiednią elastyczność i przyspiesza gojenie się ran, B12 bierze udział w regeneracji komórek.
- magnez - odnawia komórki naskórka i skóry, przyczyniając się do wytwarzania kolagenu i elastyny.
- cynk - przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, zapobiega jej chorobom.
- krzem - uczestniczy w produkcji kolagenu.

Renata Rowicka/ Przyjaciółka

Redakcja poleca

REKLAMA