Mleko z orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne (fistaszki) swoją nazwę zawdzięczają właściwościom odżywczym, ponieważ z natury są to rośliny strączkowe, takie jak soja czy fasola. Dojrzewają w zdrewniałych strąkach pod ziemią i tak też są sprzedawane.
/ 25.11.2013 07:02

Orzeszki ziemne (fistaszki) swoją nazwę zawdzięczają właściwościom odżywczym, ponieważ z natury są to rośliny strączkowe, takie jak soja czy fasola. Dojrzewają w zdrewniałych strąkach pod ziemią i tak też są sprzedawane.

Mleko z orzeszków ziemnych


Są orzeszkami bardzo lubianymi i powszechnymi. Stanowią kaloryczną przekąskę, a także są wyśmienitym dodatkiem do potraw warzywnych i mięsnych oraz sałatek. Najzdrowsze są w postaci nieprzetworzonej, a więc niesolone, nieprażone i bez karmelu.

Co znajdziemy w orzeszkach ziemnych?
Orzeszki ziemne są bogate w tłuszcze, białka, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Z orzechów ziemnych produkuje się olej, a z mączki orzechowej wypieka chlebki dla diabetyków. Fistaszki niestety uczulają i powodują różnie nasilone reakcje alergiczne (od wysypki, po obrzęk dróg oddechowych).
Naturalne orzeszki ziemne powinny znaleźć się w menu dzieci i młodzieży, których organizmy rozwijają się i rosną. Ponadto z uwagi na zawartość substancji przeciwutleniających polecane są w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych i innych.

Jak zrobić mleko z orzeszków ziemnych?

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka obranych orzeszków ziemnych (bez łupiny i skórki)
  • 3 szklanki wody źródlanej


Przygotowanie:

Orzeszki umieszczamy w słoju i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Na dzień następny odcedzamy je, przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą wodą i miksujemy tak, by maksymalnie rozdrobnić orzeszki.

Następnie odcedzamy napój przez sito, później przez płat gazy i dokładnie odciskamy miazgę orzeszkową, a mleko przelewamy do słoika lub butelki szklanej. Napój możemy dosłodzić np. stewią lub cukrem trzcinowym.

Pozostałą papkę z orzeszków możemy wykorzystać do upieczenia chlebków lub ciastek, a także dodać je do kotletów mielonych lub warzywnych. Mleko zaś wyśmienicie nadaje się do zrobienia naleśników, kremów deserowych, płatków śniadaniowych, budyniu, sosów i koktajli. Napój ten nie ma ostrego smaku i nie zakłóca innych składników potraw.

 

Redakcja poleca

REKLAMA