Maślanowi sodu przypisuje się niemal magiczne właściwości. Czy słusznie?

Maślan sodu fot. Adobe Stock, Scanrail
Maślan sodu to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania jelit. Odpowiada za utrzymanie zdrowia ich błony śluzowej, która stanowi barierę między organizmem a pokarmem dostarczanym z zewnątrz. Stosowany jest w leczeniu różnych zaburzeń, nie tylko jelitowych. Jest to w ograniczonym stopniu przebadana substancja o bardzo szerokim zastosowaniu, co nie zmienia faktu, że wymaga ono dalszych badań.
Ewa Cwil / 09.02.2023 05:11
Maślan sodu fot. Adobe Stock, Scanrail

Maślan sodu cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wystarczy łykać kapsułki, którym przypisuje się wiele dobroczynnych działań. Faktycznie – maślan sodu jest szalenie ważny dla układu pokarmowego, natomiast jelita wraz z ich florą bakteryjną nabierają coraz większego znaczenia w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Niewątpliwie zatem warto zadbać o ich zdrowie, być może właśnie za pomocą maślanu sodu.

Spis treści:

  1. Co to jest maślan sodu
  2. Maślan sodu – właściwości
  3. Na co pomaga maślan sodu
  4. Dawkowanie maślanu sodu
  5. Maślan sodu – skutki uboczne
  6. Jak naturalnie zwiększyć ilość maślanu sodu w jelitach

Co to jest maślan sodu?

Maślan sodu jest związkiem chemicznym, który jest solą kwasu masłowego i jednocześnie krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym. Wytwarzają go komórki bakterii jelitowych jelita grubego z błonnika, ale maślan sodu znajduje się też w diecie, np. w pełnotłustych produktach mlecznych.

Najwięcej maślanu sodu powstaje jednak w procesie trawienia roślin strączkowych. Produkowany jest on także z błonnika pochodzącego z warzyw, owoców i produktów zbożowych. Warto podkreślić, że w normalnych warunkach znacznie więcej tej substancji wytwarzają bakterie jelitowe niż można jej dostarczyć wraz z dietą. Zatem zdrowa dieta i zdrowa mikroflora jelitowa są najlepszym promotorem produkcji maślanu sodu.

Maślan sodu charakteryzuje się nieprzyjemnym trwałym zapachem. Jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelit (kolonocytów), zatem od jego obecności w jelitach zależy prawidłowe ich funkcjonowanie.

Maślan sodu – właściwości

Substancja ta działa przeciwzapalnie, wspomaga regenerację nabłonka jelit, pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH w jelitach, co zabezpiecza je przed kolonizacją przez niekorzystne dla zdrowia mikroorganizmy. To sprawia, że maślan sodu znalazł zastosowanie w leczeniu niektórych dysfunkcji jelit.

Co ciekawe, choć substancja ta z powodzeniem jest stosowana u ludzi, nadal nie do końca wiadomo, jak u nich działa. Wiele badań prowadzono na zwierzętach, a ich przegląd nie pozwala wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Wciąż więc potrzebne są badania niezbędne do opracowania listy zastosowań i dawkowania u ludzi w różnych jednostkach chorobowych.

Na co pomaga maślan sodu?

Poniżej lista chorób, którym można zapobiegać lub których leczenie można wspomagać maślanem sodu. Powstała na podstawie wyników badań sugerujących, że maślan sodu może mieć korzystne działanie, czy to zmniejszając dolegliwości, czy wspomagając prawidłową pracę jelit, czy też zwalczając samą chorobę. Badania sugerowały takie działanie tego związku chemicznego, dlatego mówi się, że maślan sodu MOŻE działać w tych przypadkach korzystnie.

Kiedy stosować maślan sodu:

  • w zespole jelita drażliwego (IBS),
  • w chorobach powodujących zmiany zanikowe błony śluzowej jelit,
  • w zaburzeniach wchłaniania prowadzących do utraty masy ciała, nieprawidłowego wzrastania u dzieci,
  • w przewlekłych: zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach, biegunkach,
  • w zaburzeniach flory jelitowej (po antybiotykoterapii, w niektórych chorobach trzustki i nerek),
  • w zapobieganiu i leczeniu raka okrężnicy,
  • w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2,
  • w zapobieganiu i leczeniu nadwagi i otyłości,
  • w zapobieganiu i leczeniu depresji i chorób neurodegeneracyjnych mózgu (np. Alzheimer),
  • w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia, udaru, niewydolności serca,
  • w zaburzeniach snu,
  • w niedoborach błonnika pokarmowego w diecie,
  • najlepiej zawsze po konsultacji z lekarzem.

Maślan sodu dawkowanie

fot. Maślan sodu dawkowanie/ Adobe Stock, New Africa

Dawkowanie maślanu sodu

Osobom dorosłym zwykle zaleca się 300 mg maślanu sodu w postaci kapsułek zawierających 600 mg granulowanego maślanu sodu w dawce podzielonej na 2 i przyjmowane rano i wieczorem przez minimum 3 miesiące.

Dzieci powyżej 7 roku życia przyjmują 1 dawkę dziennie, czyli 300 mg granulowanego maślanu sodu, co odpowiada 150 mg maślanu sodu.

Maślan sodu (sodium butyrate) można kupić w aptece bez recepty pod różnymi nazwami. Zwykle jest on zamknięty w kapsułkach, które uwalniają maślan sodu. Warto wybierać takie preparaty, które uwalniają tę dobroczynną substancję dopiero w dalszym odcinku układu pokarmowego – w jelicie cienkim i grubym, gdyż dopiero tam ma szanse przynieść oczekiwane rezultaty. Dlatego warto czytać ulotki preparatów i wybierać te, które nie zawierają standardowych form kwasu masłowego, ale jego granulat.

Maślan sodu – skutki uboczne

Nie zaobserwowano skutków ubocznych działania maślanu sodu. Jednak u niektórych osób może wystąpić nadwrażliwość na któryś ze składników preparatu. W takim przypadku zaleca się przerwanie jego stosowania.

Jednak specjaliści z kliniki w Cleveland podkreślają, że potrzebne są dalsze badania dotyczące bezpieczeństwa i stosowanych dawek maślanu sodu. Jednocześnie zalecają ostrożność w przyjmowaniu tej substancji w następujących przypadkach:

  • ciąża i karmienie piersią,
  • niektóre nietolerancje pokarmowe wymagające zmniejszenia ilości błonnika w diecie,
  • otyłości, której towarzyszy podwyższona ilość maślanu sodu.

Jak naturalnie zwiększyć ilość maślanu sodu w jelitach

Do naturalnego zwiększenia zawartości maślanu sodu w jelitach kluczowa jest odpowiednia podaż błonnika i prawidłowa mikroflora jelitowa. Szczególnie bogate w błonnik, który bakterie skutecznie przerabiają na maślan sodu to:

  • owoce – szczególnie: jabłka, banany, kiwi, gruszki, morele, maliny,
  • warzywa – szczególnie: marchew, karczochy, szparagi, ciecierzyca, czosnek, zielony groszek, cebula, ziemniaki gotowane, brokuły, zielone warzywa liściaste.

Zwiększając ilość błonnika w diecie, trzeba przyjmować więcej płynów, aby nie dochodziło do zaparć. Z czasem jelita przystosują się do większych ilości błonnika i ryzyko zaparć, gazów i wzdęć spadnie.

Czytaj także:
Błonnik – ile jeść, produkty, właściwości
Nieszczelne jelita – jak rozpoznać i leczyć
Jak grzyby wpływają na jelita i odporność

Redakcja poleca

REKLAMA