Ciągłe zmęczenie nieustępujące po odpoczynku, bóle głowy, wypryski na twarzy i obrzęki na nogach. Co łączy ze sobą te pozornie różne dolegliwości? Otóż okazuje się, że są to objawy, które mogą świadczyć o zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W obecnych czasach najczęściej jest on zakwaszony. I nie chodzi tu wcale o to, że jemy zbyt dużo kwaśnych potraw (jest bardzo wiele produktów, które mimo kwaśnego smaku działają zasadotwórczo – truskawki, kefir, czarne porzeczki). Problem jest bardziej skomplikowany.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami, zapewniająca optymalne pH krwi – 7,4 (czyli odczyn lekko zasadowy). Natura wyposażyła nas wprawdzie w mechanizmy, dzięki którym całkiem nieźle radzimy sobie z usuwaniem nadmiaru kwasów bądź zasad, np. wydalając je przez płuca, czy nerki. Niekiedy jednak owe mechanizmy zawodzą i nie możemy pozbyć się wszystkich niepotrzebnych substancji. Te zaś gromadzą się w organizmie wywołując uciążliwe dolegliwości.
O efektach nadmiernego zakwaszeniu organizmu
Pierwszą oznaką nieprawidłowości są: cienie pod oczami, nalot na języku, gorycz w ustach, zmęczenie, bóle głowy, niestrawność, zapalenie śluzówki jamy ustnej, ziemisty kolor skóry, wypryski, opuchnięcie ciała wywołane zatrzymaniem wody w organizmie. Odczuwane są także: bóle stawów, spadek odporności, zaburzenia snu, czy wypadanie włosów.
Przyczyny zakwaszenia organizmu to wszechobecny stres, a oprócz tego niewłaściwa dieta, otyłość, przewlekłe schorzenia wątroby, nerek oraz kory nadnerczy. Przy długotrwałym zakwaszeniu rośnie ryzyko cukrzycy, chorób serca i kłopotów z przewodem pokarmowym oraz nadwagi. A to nie wszystko! Nadmiar kwasów w ciele może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, zaburzeń odporności czy artretyzmu.
O efektach nadmiernej zasadowości
Gdy pH krwi wzrasta sporo powyżej 7,4 mamy do czynienia z zasadowicą. Prowadzi ona do pojawienia się bólu mięśni, nadmiernej senności, astmy, hipotermii (obniżenia temperatury ciała poniżej 35°C). Nadmiar zasad jest dużo rzadszy, zwykle występuje u osób które mają częste biegunki, uporczywe wymioty, są niedożywione lub przyjmują leki moczopędne (diuretyki), np. z powodu nadciśnienia.
Jak zadbać o idealną równowagę?
Sposób jest dość prosty, choć od osób żyjących w ciągłym pośpiechu, stresie oraz tych, którzy źle się odżywiają, wymaga pewnej dyscypliny. Trzeba po prostu zmienić dietę, czyli zachować odpowiednie proporcje pomiędzy produktami zakwaszającymi, a tymi o działaniu przeciwnym. To uchroni przed kłopotami ze zdrowiem oraz zapewni świetne samopoczucie na długie lata.
Jedzenie na indeksie
Istnieją grupy produktów zakwaszających i odkwaszających. Te pierwsze zawierają sporo chloru, fosforu i siarki. Są to głównie: jaja, ryby, przetwory zbożowe oraz mięso i wędliny. Z kolei żywność o działaniu zasadotwórczym ma więcej wapnia, potasu, sodu i magnezu. Do tej grupy należą: mleko, twarogi, mleczne napoje fermentowane oraz większość warzyw i owoców (choć i wśród nich są wyjątki np. soja, groch, borówki i żurawina zakwaszają organizm). Z kolei masło, oleje, oliwa czy margaryna to produkty neutralne.
Dieta ci pomoże
Oto proste reguły, które pomogą ci zachować idealną równowagę.
- Jedz jak najwięcej produktów odkwaszających i ograniczaj ilość tych o właściwościach zakwaszających. Zadbaj, by w menu znalazło się 80% produktów alkalizujących i tylko 20% zakwaszających. Nie musisz się jednak obawiać, że stosując taką dietę nabawisz się zasadowicy. Produkty zakwaszające mają bardzo silne działanie, by je zneutralizować trzeba jeść sporo tych o przeciwnym działaniu.
- Pij co najmniej 2 litry (8-10 szklanek) płynów. Dobrze nawodniony organizm łatwiej pozbędzie się nadmiaru niepotrzebnych substancji. Najlepsze będą wody mineralne zawierające sporo magnezu i wapnia, a także soki warzywne i owocowe.
- Unikaj soli (jedz nie więcej niż pół łyżeczki dziennie). Sól zatrzymuje wodę w ciele i utrudnia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
- Śniadanie: koktajl ziołowy ze szklanki jogurtu naturalnego, łyżki koperku i natki, kromka pieczywa pełnoziarnistego posmarowana masłem z pomidorem i 2-3 listkami sałaty.
- Obiad : tale rz zupy jarzynowej gotowanej na wywarze warzywnym, plaster chudego gotowanego schabu z surówką z marchewki i jabłka.
- Kolacja: sałatka z tuńczyka z puszki w sosie własnym (50 g), 4-5 listków sałaty, pomidora, 2 łyżek natki.
Dzień 2
- Śniadanie: owocowe muesli z 2 łyżek płatków zbożowych, brzoskwinia, garści malin i borówek, szklanka mleka.
- Obiad: zupa krem z brokułów, dorsz pieczony w folii (100 g), surówka z selera, marchewki i jabłka z 2 łyżkami kefiru.
- Kolacja : misecz ka twarogu z pomidorami, 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, ząbkiem czosnku i 2 łyżkami natki.
Produkty zakwaszające
- pieczywo
- makaron jajeczny
- kasze
- mięso (wieprzowina, wątroba wieprzowa, wołowina, cielęcina)
- ryby (dorsz, śledzie)
- jaja kurze
- płatki owsiane
- słodycze
Produkty lekko odkwaszające
- ziemniaki
- buraki
- cytryny
- czarne porzeczki
- pomidory
- wiśnie
- marchew
- twarogi
- jogurt, kefir, maślanka
Produkty silnie odkwaszające
- cebula
- mleko
- kapusta
- jabłka
- ogórki
- truskawki, gruszki
- sałata
- agrest, śliwki
- pietruszka