Jeśli wyniki badań pokazują, że znajdujesz się w tej górnej granicy lub ją nieco przekraczasz, to sygnał, że pora wprowadzić zmiany w menu. Przy znacznie przekroczonych normach (powyżej 250 ml/dl krwi) konieczne może być też zażywanie leków. O tym jednak decyduje lekarz.
Zasady są proste!
Twoje wyniki badań poprawią się, jeśli będziesz unikać produktów podnoszących poziom cholesterolu. Są to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce – masło, smalec, tłusty nabiał (np. sery żółte, pełne mleko, żółtka), wędliny i mięso wieprzowe. Mocno ograniczyć trzeba też słodycze. Nie dość, że tuczą (a nadwaga zwiększa ryzyko chorób układu krążenia), to w dodatku zawierają niezdrowe tłuszcze trans. Połączenie zaś cukru i tłuszczu podnosi cholesterol nawet bardziej niż każdy z tych składników jedzony osobno.
Miękka margaryna
Zastąp nią masło. Aby margaryna była dobrym zamiennikiem, nie powinna zawierać tłuszczów utwardzanych. Dobrze też, by dostarczała roślinnych steroli (są w składzie np. Flory pro-activ i Benecolu).
Olej oliwa
Do smażenia zamiast smalcu i do sałatek zamiast majonezu. Na zimno możesz używać dowolnej oliwy lub oleju. Do potraw przygotowywanych w wysokiej temperaturze wybieraj olej rzepakowy.
Chudy nabiał
W miejsce sera żółtego, całych jajek, śmietany i pełnego mleka niezawierające cholesterolu (lub tylko minimalną jego dawkę) chude twarogi, same białka, odtłuszczony jogurt, mleko chude lub sojowe.
Ryby i drób
Jadaj zamiast wieprzowiny. Najlepsze są tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, bo zawierają obniżające cholesterol kwasy omega-3. Jeśli masz ochotę na mięso – wybierz kurczaka lub indyka bez skórki.
Produkty z pełnego ziarna
To zamienniki białego pieczywa, ziemniaków, białego makaronu i ryżu. Wybieraj zatem pełnoziarnisty chleb, razowy ugotowany al dente makaron i brązowy ryż (zawierają błonnik, który wymiata cholesterol).
Warzywa
Możesz nimi zastąpić większość produktów, np. serwując kapustę zamiast klusek, czy większą porcję surówki z marchwi, by zmniejszyć rację mięsa. Warzywa nie tuczą i zawierają dużo oczyszczającego błonnika.
Owoce
Sięgaj po nie, gdy masz ochotę na słodycze. Przy wysokim cholesterolu najlepsze są jabłka, morele, pomarańcze i grejpfruty. Wprawdzie też zawierają sporo cukru, ale mają mniej kalorii, mnóstwo witamin i błonnika.